Αντιδράσεις για το νέο τρόπο αποζημίωσης των γυαλιών οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ

Αντιδράσεις για το νέο τρόπο αποζημίωσης των γυαλιών οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ

Αντιδρούν για το νέο τρόπο αποζημίωσης οπτικών ειδών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι οπτικοί της χώρας.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, οι ασφαλισμένοι προκειμένου να λαμβάνουν γυαλιά οράσεως ή άλλα οπτικά είδη που τους έχει συνταγογραφήσει ο οφθαλμίατρος, θα καταθέτουν στα καταστήματα ειδική γνωμάτευση, ένα είδος voucher. Οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν τα οπτικά χωρίς να πληρώνουν και οι οπτικοί θα αποζημιώνονται με το voucher από τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών δεν συμφωνούν με το νέο τρόπο και ζητούν διάλογο με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση, η οποία θα εξυπηρετεί και τον ασφαλισμένο, αλλά και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις από την καταστροφή και το λουκέτο.

Οι οπτικοί, σε ανακοίνωσή τους, εξηγούν μάλιστα τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να μην δέχονται τα voucher για την πληρωμή γυαλιών οράσεως. Σύμφωνα με τους οπτικούς, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΦΚΑ τους χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011, ενώ, όπως σημειώνουν, θα δέχονται “χαρτιά”’ αντί χρημάτων, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους.

Επίσης, δεν θα γνωρίζουν πότε θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν θα εισπράττουν το ποσό του voucher, αλλά μειωμένο ποσό, λόγω κουρέματος και της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους οπτικούς, στην ουσία δεν μειώνεται η γραφειοκρατία προς τον ασφαλισμένο, καθώς είναι υποχρεωμένος να συναλλάσσεται πάλι με τον ΕΟΠΥΥ (πιστοποιημένος οφθαλμίατρος, ελεγκτής ιατρός).