Αντιμετωπίζεται η λιθίαση και ο καρκίνος του νεφρού χωρίς χειρουργικές τομές;

Αντιμετωπίζεται η λιθίαση και ο καρκίνος του νεφρού χωρίς χειρουργικές τομές;

Η Ουρολογική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Αντώνιου Πλουμίδη, πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία ψηφιακές νεφροσκοπήσεις με το πρωτοποριακό εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο 4ης γενιάς Olympus URF-V2, που πρώτη έφερε στην Ελλάδα. Στην κλινική, αντιμετωπίζονται, χωρίς χειρουργικές τομές, η λιθίαση και ο καρκίνος του νεφρού, ενώ το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο διασφαλίζει την επιτυχή, ασφαλή και γρήγορη χειρουργική αντιμετώπιση ουρολογικών παθήσεων από τον ουρητήρα έως τους κάλυκες του νεφρού.

Πρόκειται για ένα νέας γενιάς ουρητηροσκόπιο με εξαιρετικά λεπτό σχεδιασμό, με το οποίο αποφεύγονται τομές και ακαλαίσθητες μετεγχειρητικές ουλές. Επιτρέπει την αναίμακτη διεξαγωγή ουρητηροσκοπήσεων και νεφροσκοπήσεων μέσω φυσικών οπών καθώς εισάγεται από την ουρήθρα και διαμέσου της ουροδόχου κύστης και του ουρητήρα φτάνει σε οποιοδήποτε κάλυκα του νεφρού. Η καινοτομία του συγκεκριμένου εργαλείου έγκειται στο γεγονός ότι διαθέτει ευκαμψία, επιτρέποντας την πραγματοποίηση λιθοτριψίας σε σημεία του νεφρού που με παλαιότερες τεχνολογικές μεθόδους δεν ήταν εφικτή. Επιπλέον, το μικροτσίπ που διαθέτει προσφέρει εικόνες υψηλότατης ευκρίνειας και ανάλυσης (Digital Imaging). Επιπλέον, το νέο ουρητηροσκόπιο διαθέτει τεχνολογία απεικόνισης «περιορισμένης ζώνης» (Narrow Band Imaging – NBI) που επιτρέπει την πρόωρη ανίχνευση των όγκων του ουρητήρα και του νεφρού, πολύ πριν ακόμα γίνουν ορατοί με τον κοινό λευκό φωτισμό άλλων ουρητηροσκοπίων.

O Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης, επιμελητής της Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, δήλωσε: «Η νέα επαναστατική ψηφιακή εύκαμπτη τεχνική προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στην αναίμακτη αντιμετώπιση της λιθίασης και του καρκίνου του νεφρού. Παράλληλα, επιτυγχάνει την αφαίρεση επιφανειακών όγκων του νεφρού με τη χρήση του laser και του εύκαμπτου ψηφιακού ουρητηροσκοπίου. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις αποφεύγεται η νεφροουρητηρεκτομή και εξασφαλίζεται η διατήρηση του νεφρικού παρεγχύματος, γεγονός που έχει επιφέρει επανάσταση στη θεραπεία των νεοπλασμάτων του νεφρού».

Σημειώνεται ότι, ο Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης έχει εξειδικευτεί στη χρήση του ψηφιακού ουρητηροσκοπίου στο νοσοκομείο Tenon του Παρισιού (Université Pierre et Marie Curie, Paris) και προσκαλείται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία ως εκπαιδευτής και ομιλητής στα σεμινάρια και συνέδρια πρακτικής εξάσκησης των νέων Ευρωπαίων ουρολόγων.