Αντρική απιστία: Είναι στο DNA τους;

Αντρική απιστία: Είναι στο DNA τους;

Η στάση των αντρών απέναντι στο γάμο μπορεί να οφείλεται και στα γονίδιά τους. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άντρες οι οποίοι εμφανίζουν αποστροφή για τις μακροχρόνιες σχέσεις και την ιδέα του γάμου, ή έχουν προβλήματα στο γάμο τους, διαθέτουν μια συγκεκριμένη γονιδιακή διαφοροποίηση.
Το συγκεκριμένο γονίδιο επηρεάζει την ανταπόκριση του εγκεφάλου στην ορμόνη βασοπρεσίνη, η οποία όπως έχει αποδειχθεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στη μονογαμική συμπεριφορά ενός είδους νεροπόντικα. Μάλιστα, επηρεάζοντας τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνη στον εγκέφαλο των αρσενικών ποντικιών, οι επιστήμονες κατάφεραν στο παρελθόν να επηρεάσουν τη σεξουαλική και κοινωνική συμπεριφορά τους, κάνοντας τα λιγότερο ή περισσότερο πιστά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, στην έρευνα συμμετείχαν 550 άντρες οι οποίοι διατηρούσαν κάποια σχέση ή ήταν παντρεμένοι, καθώς και οι σύντροφοί τους. Όσοι διέθεταν τη συγκεριμένη γενετική διαφοροποίηση αντιμετώπιζαν προβλήματα στις σχέσεις τους, ενώ και οι σύντροφοί τους ανέφεραν ότι η σχέση τους ή ο γάμος τους είχε προβλήματα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν και η συγκεκριμένη μελέτη είναι σημαντική στο να κατανοήσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, θα ήταν λάθος να δημιουργήσουμε γενετικά στερεότυπα.