Απάντηση ΓΝ Παπαγεωργίου στην ΠΟΕΔΗΝ

Απάντηση ΓΝ Παπαγεωργίου στην ΠΟΕΔΗΝ

Το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου εξέδωσε ανακοίνωση για τη λειτουργία μηχανημάτων για την εξέταση PET/CT, καταγγέλλοντας την ΠΟΕΔΗΝ για ανακριβείς πληροφορίες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η λίστα αναμονής δεν φτάνει σε καμία περίπτωση τον 1,5 μήνα. Η αναμονή είναι μόλις 48 ώρες, καθώς απαιτείται μια ημέρα για την προετοιμασία του ασθενή και δίνεται προτεραιότητα με βάση τα κλινικά δεδομένα του ασθενή. Η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες, υποχρεωτικά, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.

Στο ΓΝ Παπαγεωργίου διενεργούνται 7 εξετάσεις  στο μηχάνημα PET/CT την ημέρα και στο Θεαγένειο γίνονται 8 εξετάσεις την εβδομάδα.

Επιπλέον, η εγκατάσταση του PET/CT στο ΓΝ Παπαγεωργίου χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και το Νοσοκομείο έχει υποβάλλει επανειλημμένως πρόταση,  προς την εκάστοτε ηγεσία  του υπουργείου Υγείας, για την κατασκευή ειδικής μονάδας παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για την συγκεκριμένη εξέταση, ωστόσο δεν έχει λάβει σχετική απάντηση.

Μάλιστα, όπως έχει τονίσει η διοίκηση του ΓΝ Παπαγεωργίου, έχει κατατεθεί στον υπουργό Υγείας και οικονομικοτεχνική μελέτη, σύμφωνα με την οποία εφόσον λειτουργήσει η εν λόγω μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου για τα δύο δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν το μηχάνημα PET/CT (ΓΝ Παπαγεωργίου και Θεαγένειο) στη Θεσσαλονίκη, τότε σε έναν χρόνο θα γίνει η απόσβεση του κόστους της εγκατάστασης του ειδικού μηχανήματος που ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, θα περιοριστούν τα έξοδα μεταφοράς του ραδιοφαρμάκου, το οποίο σήμερα έρχεται καθημερινά, οδικώς, από την Αθήνα, δεδομένου ότι υπάρχει μία προμηθεύτρια εταιρεία, στο Λαύριο, που αποτελεί μονοπώλιο στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι με την κατασκευή της μονάδας το κόστος της κάθε δόσης θα μπορούσε να μειωθεί στα 200– 250 ευρώ, όσο είναι δηλαδή και στην  υπόλοιπη Ευρώπη, από τα 750 ευρώ που είναι στην Ελλάδα.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η συνταγογράφηση της εξέτασης δεν γίνεται από το Ογκολογικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ,  αλλά από τον θεράποντα ιατρό. Η τιμή της εξέτασης ανέρχεται σε 1.142 και όχι σε 1.500 ευρώ και το κόστος καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο, εφόσον υπάρχει έγκριση από ελεγκτή ιατρό ΕΟΠΥΥ.

 

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου