Με απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), εάν δεν επιλυθεί άμεσα το θέμα της ασφαλιστικής τους κάλυψης, που όπως λένε καταργείται νομοθετικά από 1η Ιανουαρίου 2016.

Αναφέρουν ότι με το άρθρο 5 του ν. 2194/94 θεσπίστηκε η υποχρεωτική ασφάλιση με δαπάνη του δημοσίου όλων των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ που εργάζονται με διατεταγμένη υπηρεσία σε μεταφορικά μέσα (ελικόπτερα, αεροπλάνα ,ασθενοφόρα, κινητές μονάδες, πλωτά μέσα κλπ). Η πρόσθετη αυτή ασφαλιστική κάλυψη έγινε λόγω της «ιδιαίτερης επικινδυνότητας του επαγγέλματός  και των σοβαρών ατυχημάτων που συμβαίνουν», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και υπενθυμίζει  ότι κατά τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους  13 εργαζόμενοι από πτώση ελικοπτέρων και προ τριετίας δύο άλλοι  κάηκαν ζωντανοί σε τροχαίο ατύχημα με ασθενοφόρο στην Κρήτη.

«Η κάλυψη αυτή είναι αυτονόητη για ένα ευνομούμενο και πολιτισμένο ευρωπαϊκό κράτος» , αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων , κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή οπισθοδρόμηση σε συνθήκες Μεσαίωνα» και προειδοποιώντας ότι οι εργαζόμενοι «δεν πρόκειται να ανεχθούν την κατάργηση του δικαιώματός τους αυτού, που το θεωρούν στοιχειώδες μέτρο πρόνοιας».

Υπουργείο Υγείας

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαντά στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ ότι προωθούνται ρυθμίσεις με τις οποίες επιλύνονται χρονίζοντα προβλήματα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ (επαναφορά  χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης για το προσωπικό που εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία με  αεροπορικά μέσα, εξαίρεση των μετακινήσεων εκτός έδρας από τις περικοπές, αποζημίωση για την προμήθεια στολής, ασφάλιση του προσωπικού). Ταυτόχρονα, ξεκινάει άμεσα τις επομενες ημέρες η τοποθέτηση των 186 διασωστών-πληρωμάτων για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις οι οποίες αποτελούν και δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ, θα διευθετηθούν με την ψήφιση του Νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ασφάλιση του προσωπικού η οποία  λήγει στις 31/12/2015, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναλαμβάνει την ευθύνη και δεσμεύεται ότι αν στο χρονικό διάστημα που μεσολαβήσει μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου παραστεί ανάγκη, δεν θα μείνει κανένας εργαζόμενος ακάλυπτος.

«Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν την ωριμότητα αφενός να εκτιμήσουν τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα του ΕΚΑΒ και αφετέρου να κατανοήσουν τις αντικειμενικές δυσκολίες και καθυστερήσεις που προκύπτουν στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του νομοθετικού έργου της Βουλής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.