Απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της υγείας

Απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της υγείας

Στάση εργασίας, στις 27 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, 24ωρη απεργία στις 2 Δεκεμβρίου έχει προγραμματίσει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ σε τρίωρη στάση εργασίας θα προχωρήσουν την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

Στις 30 Νοεμβρίου θα εκταμιευτούν προς τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), τα κονδύλια για τις εφημερίες του τετάρτου τριμήνου του 2015, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τις οικονομικές υπηρεσίες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ενώ παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ έχει κηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας (10 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου) την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, διεκδικώντας την καταβολή των οφειλομένων από εφημερίες και την ομαλοποίηση της περαιτέρω καταβολής τους.

Οπως αναφέρει ο κ. Βαρνάβας,  εντός του Δεκεμβρίου μπορούν να καταβληθούν οι εφημερίες Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, ενώ οι εφημερίες Δεκεμβρίου θα καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου. Ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ καλεί τις  Ενώσεις των γιατρών να συνεργαστούν με τα λογιστήρια των νοσοκομείων, ώστε να προχωρήσει έγκαιρα η ενταλματοποίηση των εφημεριών και να γίνει δυνατή η καταβολή τους, ενώ η Ομοσπονδία βρίσκεται σε επικοινωνία με τους διοικητές των ΥΠΕ για την καταβολή των εφημεριών των γιατρών που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας – ΠΕΔΥ.

Διήμερα δράσεων 26-27 Νοεμβρίου σε όλες τις Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας για την  ανάδειξη των προβλημάτων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας,  με κορύφωση 24ωρη απεργία στις 2 Δεκεμβρίου  προγραμματίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ),  ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων και κάνοντας λόγο για «διάλυση των Νοσοκομείων  από την υποχρηματόδοτηση και την υποστελέχωση». Κατά τη διάρκεια των δράσεων η ΠΟΕΔΗΝ θα δώσει  ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των «εργολάβων» καθαριότητας στα Νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι «προσφέρουν μαύρη, φτηνή, ανασφάλιστη εργασία, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα”, ενώ «η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους είναι αναντίστοιχη των τεραστίων κονδυλίων που δαπανώνται» και ζητώντας   την εφαρμογή του νόμου ώστε, “να εκδιωχτούν» από τα Νοσοκομεία.

Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου  (09:00-12:00)  και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας ,θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μοναδικός Οργανισμός Δημόσιας και Δωρεάν επείγουσας Προνοσοκομειακής φροντίδας στην Ελλάδα και ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους. Παράλληλα ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου, όπως αναφέρουν  να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος επί των προβλημάτων.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ο αριθμός των εν λειτουργία ασθενοφόρων συνεχώς μειώνεται λόγω σοβαρών και υψηλού κόστους βλαβών αλλά και

λόγω τεράστιας έλλειψης ανταλλακτικών ,και από την άλλη  όπως τονίζουν δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για διαγωνισμό νέων ασθενοφόρων για την αντικατάσταση πλήρως του στόλου των οχημάτων του ΕΚΑΒ, ο οποίος ανέρχεται πανελλαδικά σε περισσότερα από 600 οχήματα , ενώ  ο διαγωνισμός για την αγορά ασθενοφόρων μέσω ΕΣΠΑ “καρκινοβατεί χρόνια”.

Επιπλέον ο προϋπολογισμός βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο, και δεν υπάρχει πρόβλεψη μέχρι στιγμής για  πρόσληψη διασωστών  και τεχνικού προσωπικού για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων του ΕΚΑΒ πανελλαδικά.