Απεργιακή κινητοποίηση τραυματιοφορέων στα νοσοκομεία

Απεργιακή κινητοποίηση τραυματιοφορέων στα νοσοκομεία

Η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 15 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Τρίτη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στις 11.00  για την μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας που αυξάνει τους κινδύνους για την έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, δυσκολεύει τη ροή των περιστατικών, αυξάνοντας τον χρόνο και το κόστος νοσηλείας.

Χρόνια τώρα χωρίς προσλήψεις αλλά με συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις, έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία να δουλεύουν χωρίς Τραυματιοφορείς. Οι εικόνες γιατρών, συνοδών ασθενών και σεκιουριτάδων που διακινούν ασθενείς με καροτσάκια και φορεία, είναι πλέον σε όλο τον κόσμο γνωστές, αλλά η έλλειψη τραυματιοφορέων προκαλεί πια φανερά προβλήματα συμφόρησης στα νοσοκομεία.

Ασθενείς “λιμνάζουν” σε κλινικές καθώς η μετακίνησή τους για εξετάσεις καθυστερεί λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού. Τμήματα όπως τα εξωτερικά ιατρεία, το ακτινολογικό, οι μονάδες τεχνητού νεφρού και αιμοδοσίας, οι μονάδες ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας και εντατικής θεραπείας, καθυστερούν να εξυπηρετήσουν άλλα περιστατικά όταν οι ασθενείς δεν παραλαμβάνονται εγκαίρως. Οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν συχνά δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και εντάσεις με αποτέλεσμα διαπληκτισμούς και χειροδικίες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, σημαντικός είναι και ο κίνδυνος υγείας για τους τραυματιοφορείς λόγω της βαρύτητας του επαγγέλματος που προξενεί χρόνια προβλήματα, όπως είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου,  ισχυαλγίες,  τενοντίτιδες και  βουβωνοκήλες, που μειώνουν συχνά τον ενεργό αριθμό των εργαζομένων. Η μεγάλη και διαρκής εντατικοποίηση της εργασίας προκαλεί συχνά τραυματισμούς κατά την προσπάθεια μεταφοράς υπέρβαρων ασθενών αλλά και στην διάρκεια μεταφοράς βαρέων περιστατικών όπως πολυτραυματίες και διασωληνωμένοι, από έναν μόνο εργαζόμενο. «Για τους ανωτέρω λόγους είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του προσωπικού με άμεση πρόσληψη μόνιμων μεταφορέων ασθενών, ώστε να μην θρηνήσουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών στις εισόδους των νοσοκομείων και να μπορούμε να επιτελέσουμε ορθά και αποτελεσματικά τα καθήκοντά μας, προσφέροντας  καλύτερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες στους ασθενείς» αναφέρουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων.