Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι καθαριότητας και εστίασης του νοσοκομείου Άρτας

Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι καθαριότητας και εστίασης του νοσοκομείου Άρτας

Πέντε ολόκληρους μήνες το προσωπικό καθαριότητας κι εστίασης του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Άρτας, οι άνθρωποι που εργάζονται με τις περίφημες «ατομικές συμβάσεις» της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας της σημερινής κυβέρνησης παραμένει απλήρωτο.

Από την 1/1/2018 που ξεκίνησαν οι νέες συμβάσεις υπηρεσιών σε αντικατάσταση των παλιότερων συμβάσεων «έργου» οι συνάδελφοι αυτοί βρίσκονται για μια ακόμη φορά ανάμεσα στην τοπική υπηρεσία επιτρόπου και το Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Υπουργείο Υγείας με τις 4-5 νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα, να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται για την δουλειά τους.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος βαθιά εκμεταλλευόμενων εργαζομένων έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Το χρόνιο και δίκαιο αίτημα «έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία» δεν υλοποιείται με τέτοιου είδους πολιτικά και επικοινωνιακά τερτίπια.

Το γεγονός ότι μεμονωμένοι επιχειρηματίες –εργολάβοι που για χρόνια θησαύριζαν, θίγονται από τις ατομικές συμβάσεις που συνάπτουν οι διοικήσεις νοσοκομείων με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ευνοούνται. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις προωθούμενες αλλαγές των οργανισμών των Νοσοκομείων ανά τη χώρα, οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα, στην εστίαση και στην φύλαξη μειώνονται και καταργούνται, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το έργο είναι επιλογή της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιηθεί κι όχι να παρέχεται από το δημόσιο. Το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, σημειώνουν τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων.

Από την άλλη μεριά οι υπηρεσίες επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής δεδουλευμένης εργασίας. Το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο που από 14/3/2018 έχει λάβει το φάκελο του Νοσοκομείου δεν έχει βγάλει ακόμη απόφαση. Είναι ακόμη σε εκκρεμότητα εδώ και δύο μήνες.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου