Απλήρωτοι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αιτωλοακαρνανίας

Απλήρωτοι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αιτωλοακαρνανίας

Απλήρωτοι για τις δεδουλευμένες εφημερίες Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2018 μένουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αιτωλοακαρνανίας. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, για την μη πληρωμή ευθύνεται ο νόμος «περί ωραρίου» που έχει ψηφιστεί στη Βουλή αλλά και η άρνηση Επιτρόπου του ΕΣ να δεχθεί πως οι εφημερίες όντως εκτελέστηκαν από τους γιατρούς κατόπιν εντολής της διοίκησης.

Οι γιατροί σημειώνουν πως ο πανάθλιος νόμος 4498/2017 «περί ωραρίου γιατρών» καμία απολύτως σχέση δεν έχει με το «48ωρο». Το πραγματικό 48ωρο είναι αυτό που περιγράφεται στο σχετικό αίτημα ΟΕΝΓΕ και Ενώσεων εδώ και πάνω από 10 χρόνια : 5θήμερο 6ωρο, 30ωρο πρωινό τακτικό ωράριο και μία εφημερία την εβδομάδα με ρεπό μετά την εφημερία. Αντίθετα ο νόμος προβλέπει απεριόριστο αριθμό εφημεριών ετοιμότητας για τους ειδικούς που ΔΕΝ προσμετριούνται στον χρόνο εργασίας, καθημερινή σχεδόν εφημεριακή σκλαβιά για τους ειδικευόμενους που πρακτικά καθιερώνει την καθημερινή 12ωρη εργασία και δηλώσεις “opt out” ανάληψης της ευθύνης ατομικά από τους ίδιους τους γιατρούς για την ενδεχόμενη υπερκόπωσή τους.

«Η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις της αμέσως μετά την ψήφιση του πανάθλιου νόμου και την σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση αναστολής της εφαρμογής του (Νοέμβριος 2017) είχαν προειδοποιήσει τους υπουργούς Υγείας πως θα υπάρξουν προβλήματα στην αποπληρωμή των εφημεριών από τους Επιτρόπους του ΕΣ. Είχαν επιμείνει στην νομοθετική κατάργηση των διατάξεων και στην έναρξη (επί τέλους …) διαλόγου με την πολιτική ηγεσία για νέα κλαδική συμφωνία νοσοκομειακών γιατρών – πολιτείας όπως απαιτεί η ΟΕΝΓΕ από το 2016. Οι υπουργοί Υγείας είχαν απαντήσει πως «κινδυνολογούμε για να κάνουμε μικροπολιτική» ( ! ) και ως σήμερα έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια το αίτημα διαλόγου για νέα κλαδική συμφωνία : στις αρχές του 2018 πρωτοπαραδέχτηκαν πως ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει, μετά παρέπεμψαν την έναρξή του για «μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» και από τότε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση» σημειώνουν οι γιατροί.

Οταν άρχισαν, δε, τα σχετικά «όργανα» με Επιτρόπους («παρέδρους» ) του ΕΣ που αρνούνταν να πληρώσουν τακτικές εφημερίες επικαλούμενοι τον «νέο νόμο περί ωραρίου» (τον Φεβρουάριο του 2018) η ηγεσία της κυβερνητικής παράταξης («Μέτωπο» – ΣΥΡΙΖΑ) είχε σπεύσει να υιοθετήσει υπό την προστασία της αυτούς τους Επιτρόπους (ακριβώς τους ίδιους Επιτρόπους που ο κ. Πολάκης έλεγε πως είναι … «βαλτοί από την ΝΔ») και να εξαπολύσει ακατάσχετο υβρεολόγιο ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς που αγωνίζονταν για το αυτονόητο : να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κρατικό Νίκαιας. Φυσικά οι γιατροί δεν «μάσησαν» ούτε με τις απειλές ούτε με τα υβρεολόγια των κυβερνητικών παρακρατικών προπαγανδιστικών μηχανισμών. Αποφάσισαν επισχέσεις και «επισκέφθηκαν» τα γραφεία κάποιων κ.κ. Επιτρόπων καταγγέλλοντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τους Επιτρόπους. Αυτή η αγωνιστική στάση δικαιώθηκε άμεσα. Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι γκρεμοτσακίστηκαν και βρήκαν λύση.

Το ίδιο ακριβώς έγινε και τον Αύγουστο του 2018 με τους γιατρούς του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» : άρνηση της εκεί Επιτρόπου να εγκρίνει την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τακτικών εφημεριών επικαλούμενη τον πανάθλιο (και … κλινικά νεκρό εκ γενετής «νέο νόμο περί ωραρίου». Οι γιατροί αγνόησαν τόσο τις απειλές των κρατικών μηχανισμών όσο και τις ύβρεις των παρακρατικών, εξήγγειλαν επίσχεση και ανάγκασαν έτσι τους κυβερνητικούς μηχανισμούς να βρουν λύση (πληρωμή με έγγραφη εντολή του αναπληρωτή υπουργού χωρίς υπογραφή παρέδρου).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Αιτωλοακαρνανία έχουν κάνει γενικές συνελεύσεις. Στο νοσοκομείο Αγρινίου η συνέλευση ομόφωνα είχε αποφασίσει να μην υπογράψει κανένας πως δήθεν υπερεφημέρευσε με … «δική του ευθύνη» ( ! ) και να καταρτιστεί πρόγραμμα για τον Δεκέμβρη χωρίς καμία υπερεφημέρευση. Οι διοικούντες πιέζουν «διαδρομικά» τους γιατρούς για «υπογραφές». Απλήρωτες από τον Αύγουστο είναι οι τακτικές εφημερίες και στην Άρτα.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου