Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια;

Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια;

Είναι δύσκολο να φανταστούμε γυναικεία παπούτσια χωρίς ψηλά τακούνια. Μάλιστα, έχουν καθιερωθεί ως πρότυπο ομορφιάς και κομψότητας και από τις ίδιες τις γυναίκες.

Υπολογίζεται πως σε καθημερινή βάση, περίπου το 60% των γυναικών χρησιμοποιούν τακούνια.

Όμως προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας στη μυοσκελετική υγεία των γυναικών. Μια από τις συχνότερες επιπτώσεις τους είναι βέβαια, το επονομαζόμενο κότσι », εξηγεί ο Δρ. Παναγιώτης Συμεωνίδης, ορθοπαιδικός με ειδίκευση στις παθήσεις του ποδιού.

Δείτε τι προκαλούν τα ψηλά τακούνια στα πόδια.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η μακροχρόνια χρήση τακουνιών επηρεάζει αρνητικά τη στάση και τη βάδιση.

«Συγκεκριμένα προκαλείται πίεση στον αστράγαλο και το πόδι και μετατόπιση του σωματικού βάρους στο πρόσθιο μέρος του ποδιού. Αυτό κάνει τη βάδιση πιο ασταθή. Επιπλέον, τα ψηλά τακούνια επιβραδύνουν τη βάδιση και μειώνουν τον δρασκελισμό, δηλαδή το μήκος του κάθε βήματος», επισημαίνει ο Δρ. Συμεωνίδης.

«Σημαντικό εξάλλου είναι και το μεγέθους της βάσης του τακουνιού, καθώς επιδρά στη σταθερότητα του ποδιού. Έτσι, η μικρή βάση (γόβες-στιλέτο) είναι υπεύθυνη για μεγαλύτερες βλάβες, ειδικά όταν το πόδι βρίσκεται σε θέση μεγάλης πελματιαίας κάμψης.

Παρόλα αυτά, η ποιότητα της κατασκευής επίσης παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς υπάρχουν παπούτσια με ψηλότερο τακούνι που όμως προσφέρουν καλύτερη υποστήριξη, ενώ άλλα χαμηλότερα στα οποία το πόδι επιβαρύνεται περισσότερο».

Στενά και μυτερά παπούτσια

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα στο πρότυπο του κομψού υποδήματος είναι τα στενά και μυτερά παπούτσια. Πέρα από άβολα, τα στενά παπούτσια μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικές βλάβες στα νεύρα του ποδιού.

Αντίστοιχες προκλήσεις για την επιλογή του κατάλληλου υποδήματος αντιμετωπίζουν και χιλιάδες ερασιτέχνες δρομείς. Με την εξάπλωση του δρομικού κινήματος, αναπτύχθηκε μια ευρύτατη αγορά με στόχο το εξατομικευμένο αθλητικό παπούτσι για το κάθε πόδι, ανάλογα με τον τύπο του πατήματος σε ουδέτερη θέση ή σε κάποιου βαθμού πρηνισμό ή υπτιασμό.

Ωστόσο, τελευταίες έρευνες ανατρέπουν τα δεδομένα δείχνοντας πως οι αθλητές που επέλεξαν ειδικά παπούτσια χωρίς ιατρική οδηγία, μόνο βάσει πελματογραφήματος, είχαν τελικά περισσότερα διαστρέμματα και τενοντίτιδες.

«Στην Ελλάδα γίνεται σίγουρα υπερβολική χρήση του πελματογράφου και της κατασκευής ορθοπαιδικών πάτων. Είναι λάθος να προσπαθούμε να διορθώσουμε παραλλαγές στην κατασκευή του ποδιού όπως η πλατυποδία και ο πρηνισμός όταν δεν προκαλούν συμπτώματα. Η ίδια η επιθετική διόρθωση χωρίς ένδειξη μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα σύνδρομα όπως το σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα στα νεύρα του ποδιού.

Αντίστοιχα, στην αγορά κυκλοφορούν αμέτρητα υποδήματα που αυτοχαρακτηρίζονται «ανατομικά» ή «ορθοπεδικά», χωρίς να σημαίνει πως είναι κατάλληλα για όλα τα πόδια. Το καλύτερο καθημερινό παπούτσι για την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι ένα άνετο αθλητικό με το οποίο το πόδι μας δεν κουράζεται και δεν πονάει», καταλήγει ο Δρ.Συμεωνίδης.