Αποσύρθηκε από την αγορά «νερό για μωρά»

Αποσύρθηκε από την αγορά «νερό για μωρά»

Νερό ειδικό για βρέφη κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά και στα φαρμακεία! Κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία των γονιών να παρέχουν στα παιδιά τους όσο το δυνατόν ποιοτικά προϊόντα, έριξαν στην αγορά μπουκάλια φυσικού μεταλλικού νερού τα οποία όμως διαφήμιζαν ως ειδικά σκευάσματα για βρέφη και μάλιστα ενδεδειγμένα από Ελληνες παιδίατρους. Το θέμα έφθασε στο υπουργείο Υγείας, το οποίο προχώρησε σε απαγόρευση της διάθεσης του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ κάλεσε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να σταματήσει τη διάθεσή του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το οποίο δέχθηκε αρκετές τηλεφωνικές καταγγελίες αναφορικά με την κυκλοφορία εμφιαλωμένου νερού με ενδείξεις «νερό για μωρά» ή «βρεφικό νερό», «το εν λόγω προϊόν φαίνεται ότι διακινείται αποκλειστικά στα φαρμακεία». Μάλιστα όπως αναφέρει το υπουργείο σε κατεπείγουσα επιστολή του προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, «σε διαφημιστικό φυλλάδιο καθώς και στην ετικέτα του εν λόγω προϊόντος αναγράφονται ενδείξεις όπως: «νερό για μωρά», «με τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων παιδιάτρων» κ.ά.».

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα εμφιαλωμένα νερά που επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ανήκουν σε μία από τις εξής κατηγορίες: φυσικά μεταλλικά νερά, επιτραπέζια νερά, καθώς και νερά πηγής. Επιπρόσθετα, η κυκλοφορία εμφιαλωμένου νερού με την ένδειξη κατάλληλο για βρέφη ή για μωρά ή η κυκλοφορία εμφιαλωμένου βρεφικού νερού δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το υπουργείο Υγείας, «α) η κυκλοφορία του εν λόγω προϊόντος δεν είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία και β) η διάθεση του αφορά σε παραπλάνηση του καταναλωτή λόγω της επισήμανσής του παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των φαρμακευτικών συλλόγων και των φαρμακείων της χώρας προκειμένου να σταματήσει η διάθεση του εν λόγω προϊόντος, καθώς και κάθε άλλου εμφιαλωμένου νερού με παρόμοιες ενδείξεις από τα φαρμακεία».