Πασχάλης Αποστολίδης: Η ακριβής διάγνωση σώζει ζωές

Πασχάλης Αποστολίδης: Η ακριβής διάγνωση σώζει ζωές

«Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι σημαντική, ακόμα και στη χώρα μας που μαστίζεται από την κρίση, γιατί η ακριβής διάγνωση σώζει ζωές και εξοικονομεί πόρους υπέρ του συστήματος υγείας». Αυτό δήλωσε χτες ο Πασχάλης Αποστολίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, μιλώντας στο συνέδριο «Personalized Medicine».

Όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, «η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου, στη σωστή στιγμή και στον κατάλληλο ασθενή εγγυάται την αυξημένη αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας. Πρέπει να εστιάσουμε στη χώρα μας στην Έρευνα & Ανάπτυξη και να υιοθετήσουμε καινοτόμα κλινικά προγράμματα και στον τομέα της εξατομικευμένης Ιατρικής με οφέλη για τον ασθενή, την επιστήμη, και την οικονομία».

Από την πλευρά του ο Στυλιανός Αντωναράκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης δήλωσε πως «το μέλλον της Γενομικής Ιατρικής είναι λαμπρό. Η εξατομικευμένη Ιατρική ξεκινά από τις εκατομμύρια μεταγγίσεις αίματος που γίνονται κάθε μέρα, με αποτέλεσμα τη μίξη γονιδίων διαφορετικών ανθρώπων. Οι μοριακές διαταραχές όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και απλά καθημερινά πράγματα, όπως το αν μπορούμε να τρώμε κουκιά λόγω της έλλειψης του ενζύμου G6PD σε κάποιους ανθρώπους,  οδήγησε στην ανάγκη ανάπτυξης της Φαρμακογενομικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Φαρμακογενομική είναι ένας ξεχωριστός κλάδος της Βιοϊατρικής που μελετά την ανταπόκριση σε διαφορετικά φάρμακα. Πολλοί ερευνητές που ασχολήθηκαν με τη μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος κέρδισαν βραβείο Νόμπελ βοηθώντας στην εξέλιξη της εξατομικευμένης Ιατρικής.

«Η διαγνωστική γενομική έχει αναλύσει μόλις 3807 από τα 19950 γονίδια. Είναι υποχρέωσή της κάθε χώρας να επενδύσει στην προώθηση της Έρευνας της γενομικής Ιατρικής, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τα αίτια ακόμα περισσότερων παθήσεων και τις εξατομικευμένες θεραπείες τους» ανέφερε ο κ. Αντωναράκης.