Ασθενής με γρίπη έψαχνε κρεβάτι εντατικής

Ασθενής με γρίπη έψαχνε κρεβάτι εντατικής

Η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι κάτι παραπάνω από τραγική ΚΑΙ η έλλειψη προσωπικού έχει ως συνέπεια να μην υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, αναφέρει σε επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προς τον υπουργό Υγείας. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ασθενείς αναγκάζονται καθημερινά να μεταφερθούν σε Ιδιωτικές Κλινικές προκειμένου να παραμείνουν στην ζωή, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος αυτών. Συνέπεια των ανωτέρω είναι να υποχρεώνονται να πουλήσουν ολόκληρη την περιουσία τους για να σώσουν τους εαυτούς τους ή τους συγγενείς τους.

Ο ΙΣΑ αναφέρει μάλιστα ακόμα μια περίπτωση ασθενούς, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας , προκειμένου να παραμείνει στη ζωή.

Πρόκειται για μια μοναχή από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου Παρνασσίδος, η οποία έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί σε ΜΕΘ. Επειδή δεν υπήρχε καμία θέση ΜΕΘ σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο χωρίς μάλιστα να υφίσταται πλέον δυνατότητα μεταφοράς της σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας της.

Ο ΙΣΑ στην επιστολή του αναφέρει προς τον υπουργό ότι ενώ είχε ενημερωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι από τον Απρίλιο θα αποχωρήσει το προσωπικό των ΜΕΘ, καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, παρόλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προχώρησε στην απαραίτητη στελέχωση των Μονάδων.

Γραμμή καταγγελιών για ΜΕΘ

Ο ΙΣΑ γίνεται γνώστης πολλών περιπτώσεων που αφορούν ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο της ζωής τους, λόγω ανεπάρκειας κλινών στις ΜΕΘ.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών του ΕΣΥ καλεί του πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μεταφορά ή εισαγωγή σε ΜΕΘ, να απευθύνονται  στην τηλεφωνική γραμμή 2130117372 από τις 10 π.μ έως τις 2 μ.μ.