Ασθενείς κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να τα αγοράσουν!

Ασθενείς κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να τα αγοράσουν!

Εκατοντάδες ασθενείς κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν χρήματα για να τα αγοράσουν ή να πληρώσουν τη συμμετοχή, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους. Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 20ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης & Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” Γεώργιος Ανδρικόπουλος, «το Ελληνικό Ίδρύμα Καρδιολογίας εξέτασε φέτος 1.864 άτομα και για μια ακόμα χρονιά διαπιστώσαμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται υπό υπολιπιδαιμική αγωγή (13%) αναγκάζεται να τροποποιήσει ή να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή χοληστερόλη, λόγω υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη». Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών που χαρακτηρίζει «πολύ υψηλό» ή «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στην υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή φτάνει το 39% όσων βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δημήτριος Τούσουλης αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου (κάπνισμα, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση κ.α.), φαίνεται ότι νέοι και άγνωστοι εν πολλοίς παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή πρόγνωση και εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όπως ανακοινώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας (American Heart Association), η διάρκεια του ύπνου σχετίζεται με την επιβίωση. Διάρκεια ύπνου λιγότερη από 6 και μεγαλύτερη από 8 ώρες το 24ωρο σχετίζεται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα.

Επίσης, τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με τη θνητότητα. Συγκεκριμένα, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και έλλειψη αυτής σχετίζονται με αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η παχυσαρκία επίσης σχετίζεται με μεγαλύτερη επίπτωση καρδιακής ανεπαρκείας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα μικρόβια του εντέρου (η μικροβιακή χλωρίδα), μέσω του μεταβολισμού της χολίνης, σχετίζονται με την επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Γι’ αυτό και η περιορισμένη λήψη χολίνης και προβιοτικών με το φαγητό μπορούν να μειώσουν ή να τροποποιήσουν ευεργετικά τη μικροβιακή χλωρίδα με ευνοϊκά αποτελέσματα στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη και τη γενικότερη επιβίωση.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου