Η αθηροσκλήρωση είναι η νόσος του τρόπου ζωής

Η αθηροσκλήρωση είναι η νόσος του τρόπου ζωής

Με μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούν πλέον οι γιατροί να διαγνώσουν την αθηροσκλήρωση, αλλά και να προβλέψουν έως ένα βαθμό την εξέλιξή της, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία για τους ασθενείς, με τη χρήση μοντέρνας τεχνολογίας τονίζουν οι επιστήμονες, με αφορμή το πρόσφατο Διεθνές Συμπόσιο για την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την υπερλιπιδιαμία και την υπέρταση.

Η αθηροσκλήρωση αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα θανάτου του σύγχρονου ανθρώπου παγκοσμίως, μιας και συνδέεται με περιστατικά υγείας όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η περιφερική αρτηριοπάθεια, η ρήξη ανευρύσματος των αρτηριών και η θρόμβωση, σημειώνει ο κ. Βασίλειος Κώτσης, Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και Δ/ντής του  Κέντρου Υπέρτασης της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου.

Η αθηροσκλήρωση  εμφανίζεται όταν λιπώδεις ουσίες, χοληστερόλη, κυτταρικά απόβλητα, ασβέστιο και άλλα συστατικά συσσωρεύονται στο εσωτερικό τοίχωμα μιας αρτηρίας, σχηματίζοντας την αθηρωματική πλάκα. Όταν αυτή μεγαλώσει, μειώνεται δραστικά η ροή του αίματος σε μια αρτηρία, ενώ ενδεχόμενη ρήξη της πλάκας δημιουργεί θραύσματα που μπορούν είτε να διακόψουν τη ροή του αίματος είτε να μεταφερθούν σε άλλο σημείο του σώματος, δημιουργώντας επιπλοκές.

Βασικοί παράγοντες κινδύνου της νόσου είναι η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, που σημειώνεται στο 20-50% του πληθυσμού της χώρας μας, ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο πάσχει περίπου το  10% των Ελλήνων, καθώς και τα υψηλά ποσοστά καπνίσματος διευκρίνισε από την πλευρά του ο κ. Αστέριος Καραγιάννης, Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ & Δ/ντής της Β’ Προπαιδευτικής  Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ. Η αθηροσκλήρωση  αρχίζει από την μικρή ηλικία και εξελίσσεται σιωπηρά ανάλογα με τον τρόπο ζωής. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η κληρονομικότητα.

Βελτιωμένες νέες θεραπείες μείωσαν τον αριθμό των θανάτων από ασθένειες που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση. Αυτές οι θεραπείες, επίσης, έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων που έχουν αθηροσκλήρωση ή που έχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτυχθεί.

Παραδοσιακοί παράγοντες που προάγουν την καλή υγεία όπως η σωστή διατροφή με τη μεσογειακή δίαιτα ή απώλεια βάρους στους παχύσαρκους ασθενείς, η διακοπή του καπνίσματος, και η άσκηση αποτελούν σημαντικό μέρος της αγωγής υγείας που ο γιατρός πρέπει να επισημαίνει στους ασθενείς του.

Η σωστή πρόληψη με την κατάλληλη αγωγή υγείας μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές ενώ ταυτόχρονα ωφελείται και η εθνική μας οικονομία γιατί μειώνεται η νοσηρότητα και η ανάγκη για ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες για τη νοσηλεία και την αποκατάσταση των ασθενών.