Αθώα η «κακή» χοληστερόλη για τα καρδιακά νοσήματα;

Αθώα η «κακή» χοληστερόλη για τα καρδιακά νοσήματα;

Η «κακή» χοληστερόλη δεν προκαλεί καρδιακά νοσήματα σε ηλικιωμένους και η «καταπολέμησή» της με στατίνες είναι… χάσιμο χρόνου, σύμφωνα με έρευνα διεθνούς επιστημονικής ομάδας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «BMJ Open».

Η νέα μελέτη «αθωώνει» την υψηλή χοληστερόλη επισημαίνοντας ότι δεν συνδέεται με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, ενώ οι συγγραφείς της υποστηρίζουν ότι τα οφέλη της θεραπείας με στατίνες έχουν υπερεκτιμηθεί και τονίζουν ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη μείωση της χοληστερόλης στους ηλικιωμένους πρέπει να επανεξεταστούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ούφε Ράβνσκοφ, πρώην επίκουρο καθηγητή Νεφρολογίας στο πανεπιστήμιο του Λουντ της Σουηδίας, επαναξιολόγησαν στοιχεία για 70.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των πρόωρων θανάτων σε άτομα άνω των 60 ετών από καρδιαγγειακή νόσο.

Επιπλέον παρατήρησαν ότι το 92% των ανθρώπων με υψηλή χοληστερόλη ζούσε περισσότερο. «Η μείωση της χοληστερόλης με φάρμακα για την πρωτοπαθή καρδιαγγειακή πρόληψη σε άτομα άνω των 60 ετών είναι χάσιμο χρόνου και πόρων. Η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός τρόπος να πετύχεις καλή ποιότητα ζωής» λέει ο καθηγητής Σέριφ Σούλταν, από το πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αμφισβητούνται πάντως έντονα από μερίδα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, που «βλέπουν» σοβαρές αδυναμίες και λανθασμένα συμπεράσματα στη νέα μελέτη.