Αυγενάκης: «Οριακή η κατάσταση για τους ιατροδικαστές στην Ελλάδα»

Αυγενάκης: «Οριακή η κατάσταση για τους ιατροδικαστές στην Ελλάδα»

«Εξαιρετικά δυσοίωνο περιγράφεται, σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, το μέλλον της ιατροδικαστικής επιστήμης στην Ελλάδα, τόσο ως αντικείμενο σπουδών, όσο και ως ασκούμενο επάγγελμα, αφού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της, τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν ιατροδικαστές στην Ελλάδα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε με Ερώτησή του, για το σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης ιατροδικαστών και το μέλλον της ιατροδικαστικής επιστήμης στην Ελλάδα, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ηρακλείου. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης και Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων.

«Συγκεκριμένα» παρατήρησε ο κ. Αυγενάκης «στις επτά (7) ιατρικές σχολές της χώρας υπηρετούν επτά (7) μόνο μέλη ΔΕΠ- ιατροδικαστές, δύο στην Αθήνα, τρεις στη Θεσσαλονίκη και από ένας στην Αλεξανδρούπολη κα στα Ιωάννινα, δηλαδή οι 3 σχολές δεν έχουν κανένα καθηγητή- ιατροδικαστή. Αυτό έχει ως επακόλουθο να μην ακολουθούν οι νέοι γιατροί αυτή την ειδικότητα, αν και δεν έχει καθόλου αναμονή, και σε κάποια τμήματα να μην υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος».

«Επιπλέον» επεσήμανε «μόνο δύο (2) μόνιμοι και έντεκα (11) συμβασιούχοι – επικουρικοί ιατροδικαστές υπάρχουν εν ενεργεία στο ΕΣΥ, ενώ πάνω από τους μισούς νομούς της χώρας δεν έχουν ούτε έναν. Η ιατροδικαστική ειδικότητα απουσιάζει από την πλειονότητα των νοσοκομείων της χώρας, ειδικά στην περιφέρεια. Σε κάποιες κεντρικές πόλεις υπάρχουν ιδιώτες ιατροδικαστές που καλύπτουν την ανάγκη, ωστόσο υπάρχουν περιστατικά που υποχρεωτικά εξετάζονται από δημόσιους λειτουργούς».

«Αποτέλεσμα αυτής της πανελλαδικής έλλειψης ιατροδικαστών είναι ότι θύματα ή συγγενείς θυμάτων βιώνουν δραματικές καταστάσειςμε μεγάλη ψυχική και σωματική επιβάρυνση αλλά και σοβαρό κόστος αφού, είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν σε άλλους νομούς για να εξετασθούν» τόνισε ο Βουλευτής Ηρακλείου.

Ο κ. Αυγενάκης με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, ζητάει από τους κ.κ. Ξανθό, Κοντονή και Γαβρόγλου, να απαντήσουν στα εξής καίρια ερωτήματα:

«1.Προτίθεστε να προκηρύξετε μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών στο ΕΣΥ;

2.Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έλλειψης ιατροδικαστών – μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια της χώρας;».