«Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Υγεία»

«Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Υγεία»

Τη δημιουργία μιας νέας διεύθυνσης που θα σχετίζεται με την ιατρική τεχνολογία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου MedTech, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, από την Ethos Events και το περιοδικό Pharma & Health Magazine, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, στο νέο οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ θα περιλαμβάνεται ένα νέο ειδικό τμήμα για τον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς έως τώρα ο ΕΟΠΥΥ μόνο προτάσεις μπορούσε να υποβάλλει. «Είναι καθήκον μας να μπορέσουμε να βρούμε οικονομικούς πόρους για να προσφέρει καλύτερες τεχνολογικά λύσεις στους πολίτες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

«Σημασία δεν έχει απλά να παρέχουμε υπηρεσίες, αλλά να τις παρέχουμε την ώρα που πρέπει» διευκρίνισε, ενώ χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Γεώργιου Πισσάκα, για εξαίρεση της ακτινοθεραπείας από το claw back, αλλά τόνισε πως ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει διαρκώς αιτήματα για νέες πράξεις, θεραπείες και εξετάσεις. «Εφόσον κριθεί σκόπιμο, με τη συμβουλευτική γνώμη του ΚΕΣΥ, προχωράμε στην τιμολόγηση για να τις παρέχουμε στους ασφαλισμένους», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, για να ενταχθεί η ψηφιακή μαστογραφία θα αφαιρεθεί μία εξέταση παλιότερης τεχνολογίας και θα γίνει μια αναδιανομή κωδικών για τη δαπάνη.

«Νομίζω είναι θετικό ότι θα πάρει τιμή η ψηφιακή μαστογραφία, γιατί είναι στη ζωή μας. Το θέμα είναι να αποφύγουμε την προκλητή ζήτηση», εκτίμησε από την πλευρά του ο Διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου “Αγ. Σάββας”, Γεώργιος Δενδραμής. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο  “Άγιος Σάββας” σήμερα πληρώνει τον 7ο μήνα του 2016 στους προμηθευτές, ενώ «προσφάτως μία πολυεθνική εταιρία μας ευχαρίστησε γιατί σταματήσαμε να πληρώνουμε με επιταγές».

«Έχουμε 2 υπερσύγχρονα μηχανήματα από το ΕΣΠΑ και την οικογένεια Αγγελοπούλου, που επί του παρόντος δεν λειτουργούν στο 100%. Η αναμονή μειώθηκε και είναι στους 4 μήνες. Λόγω της τεχνολογίας όμως όλοι οι ασθενείς θέλουν να έρθουν σε εμάς. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, δεν θα λυθεί η αναμονή στον Αγ. Σάββα» προειδοποίησε.

«Πυροτέχνημα» χαρακτήρισε την κοστολόγηση της ψηφιακής μαστογραφίας, ο Δρ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών “Αλεξάνδρα”. Όπως τόνισε, η ανακοίνωση του Υπουργείου δεν διακρίνει την ψηφιακή από τη screaning μαστογραφία, της οποίας το κόστος θα έπρεπε πρώτα να προϋπολογίσει. «Με την κοστολόγηση της ψηφιακής μαστογραφίας βήμα ένα παρακάτω, αγνοώντας τα προηγούμενα στάδια, όπως η ψηφιοποιημένη μαστογραφία», εκτίμησε.

Σημείωσε, δε, πως 4 στις 10 ελληνίδες, από 40 ετών και άνω,  δεν έχουν κάνει μαστογραφία ποτέ!

«Ένας ψηφιακός μαστογράφος θέλει συντήρηση 18 χιλ. ευρώ το χρόνο συντήρηση χωρίς τα ανταλλακτικά. Στα μισά διαγνωστικά εργαστήρια γίνονται μαστογραφίες, χωρίς διαγνωστικό σταθμό, με αποτέλεσμα να χάνονται οι αποτιττανώσεις. Το υπολογίζει κανείς αυτό;», διερωτήθηκε ο κ. Χαλαζωνίτης.

«Το 2012 δεν ξέραμε καν πόσοι κάνουν ακτινοθεραπεία», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γ. Πισσάκας. «Με τα νέα μηχανήματα θα καλύψουμε το 70% των αναγκών στο τέλος του 2017», αλλά σημείωσε πως το προσωπικό δεν επαρκεί για να υπάρχουν δύο βάρδιες.

«Αν όλοι οι ασθενείς (30.000) έκαναν ακτινοθεραπεία με τιμή ΦΕΚ, ο ΕΟΠΥΥ θα είχε επιβάρυνση 30 εκατ. ευρώ», κατέληξε ο κ. Πισσάκας.