Αυξάνονται τα κρούσματα βίας στα παιδιά!

Αυξάνονται τα κρούσματα βίας στα παιδιά!

Ολοένα περισσότερα περιστατικά βίας εναντίον παιδιών έρχονται στη δημοσιότητα και οι κοινωνίες λαμβάνουν μέτρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ», ένας στους πέντε ανηλίκους στη χώρα μας έρχονται τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους αντιμέτωποι με τη σεξουαλική βία. Ωστόσο μεγάλο ποσοστό των περιστατικών δεν αναφέρονται ποτέ στις υπηρεσίες προστασίας.

Η έγκαιρη διάγνωση όμως μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Αυτό ισχύει κυρίως στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας κάτω των 4 ετών. Τα παιδιά αυτά διατρέχουν τον μέγιστο κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας από την σωματική βία.

Παρ’ όλα αυτά υπολογίζεται ότι σε 9 στις 10 περιπτώσεις η βία στα παιδιά δεν αναφέρεται ποτέ στις αρμόδιες Αρχές. Επομένως τα περιστατικά αυτά παραμένουν χωρίς διάγνωση και χωρίς αντιμετώπιση.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η εταιρεία ΕΛΙΖΑ εκπονεί εδώ και τρία χρόνια ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου έχει υπάρξει βία σε μωρά και παιδιά. Μέχρι σήμερα, έχουν εκπαιδευθεί περισσότεροι από 1.450 ιατροί και νοσηλευτές, 2.600 παιδιά, 1.000 δάσκαλοι και 2.000 γονείς.

Εκπαίδευση αστυνομικών

Στην πιο πρόσφατη φάση του προγράμματος περισσότεροι από 450 αστυνομικοί όλων των βαθμίδων εκπαιδεύθηκαν στην αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών.

Η εκπαίδευσή τους πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και με την υποστήριξη των εταιρειών του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης των αστυνομικών πραγματοποιήθηκαν τρεις ταχύρρυθμες εκπαιδευτικές ημερίδες σε:

* Αθήνα: Συμμετείχαν 185 αστυνομικοί από όλη την Αττική.

* Αγρίνιο: Συμμετείχαν 145 αστυνομικοί από την Αιτωλία, την Ακαρνανία, την Άρτα, την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα.

* Χαλκίδα: Συμμετείχαν 120 αστυνομικοί από την Εύβοια, την Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την Φωκίδα.

«Όσο υπάρχει έστω και ένα παιδί που υφίσταται βία, κανείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζει», δήλωσε η πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ Μαρίνα Καρέλλα. «Η εκπαίδευση των αστυνομικών είναι η αρχή για μία σειρά ουσιαστικών αλλαγών, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Όλοι μαζί αποτελούμε μία ομάδα που πρέπει και μπορεί ενωμένη να λειτουργήσει σωστά, ώστε να προστατέψει όλα τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη».