Αύξηση της κατάθλιψης στην Ελλάδα της κρίσης!

Αύξηση της κατάθλιψης στην Ελλάδα της κρίσης!

Η συχνότητα εμφάνισης της μείζονος κατάθλιψης, από 3,3% το 2008, εκτινάχθηκε στο 12,3% το 2013.

Η κρίση, η ανεργία και η φτωχοποίηση της κοινωνίας επηρέασαν δυσμενώς τους δείκτες Ψυχικής Υγείας των ανθρώπων και τη λειτουργικότητα των ψυχιατρικών δομών.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Φόρουμ για την Ψυχική Υγεία, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου).

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στον συγκεκριμένο τομέα, ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως επιδιώχθηκε η “βαλτωμένη” – λόγω λιτότητας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και η μέγιστη δυνατή ενίσχυση των δημόσιων δομών.

Η καθολική κάλυψη υγείας – είπε – έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία για τις πλέον ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ψυχικά ασθενείς και οι τοξικοεξαρτημένοι.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας ανέλαβε την ευθύνη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των δομών αποασυλοποίησης του προγράμματος “Ψυχαργώς”.

Αναπτύσσονται, παράλληλα, νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας, ώστε να μειωθεί η συρροή περιστατικών (ιδιαίτερα ακούσιων νοσηλειών) στα τρία ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία:

“Προχωρήσαμε στη διοικητική αποκέντρωση του συστήματος και στην εκπροσώπηση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους στα περιφερειακά όργανα διοίκησης”, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, για να συνοψίσει ως εξής της παρεμβάσεις:

Συγκροτούνται Επιτροπές Προστασίας των Δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών ανά Περιφερειακή Διοίκηση Ψυχικής Υγείας.
Αναπτύσσονται νέες δομές για την άνοια και τη νόσο Altzheimer (Κέντρα Ημέρας, Οικοτροφεία μακροχρόνιας παραμονής, Ιατρεία Μνήμης στα νοσοκομεία).
Στηρίζονται οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί, στους οποίους απασχολούνται ψυχικά ασθενείς (ΚΟΙΣΠΕ).
Δημιουργούνται νέα προγράμματα αποτοξίνωσης για ναρκωτικά και αλκοόλ σε δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας.
Αναμορφώνεται το πλαίσιο για τους “ακαταλόγιστους” ψυχικά ασθενείς, με έμφαση στη θεραπεία και όχι μόνο στη φύλαξη τους.
Βελτιώνεται η στελέχωση και η “χωρητικότητα” του δημόσιου τομέα Ψυχικής Υγείας.
Έχει δρομολογηθεί η δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από το ΕΣΥ, τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και τον ιδιωτικό τομέα.