Μπακαλιάρος-σκορδαλιά: Πόσο υγιεινό είναι το εθνικό μας φαγητό;

Μπακαλιάρος-σκορδαλιά: Πόσο υγιεινό είναι το εθνικό μας φαγητό;

Για την επείτειο της 25η Μαρτίου η παράδοση επιβάλλει μπακαλιάρο-σκορδαλιά για το τραπέζι. Δείτε ποια είναι τα οφέλη του δίδυμου αυτού για την υγεία.

Ο μπακαλιάρος αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, ενώ περιέχει και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β6 και Β9 οι οποίες κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό και στην υγεία του εγκεφάλου.

Από τον μπακαλιάρο λαμβάνουμε επίσης ασβέστιο και βιταμίνη D που κάνουν καλό στα οστά, ενώ περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης, κάνουν καλό στον εγκέφαλο, το δέρμα και τα μαλλιά και μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος. Ο μπακαλιάρος περιέχει, επίσης, χολίνη, μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Από την άλλη η σκορδαλιά, χαρίζει οφέλη χάρη στο σκόρδο και το ελαιόλαδο, τα οποία δρουν ευεργετικά για την καρδιά. Το σκόρδο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ το ελαιόλαδο, με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βελτιώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης και μειώνει ελαφρώς την ολική. Το σκόρδο έχει επίσης αντιβακτηριδιακές και αντιιικές ιδιότητες, καταπολεμώντας τα βακτήρια στον οργανισμό, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, κερδίζει επάξια τον τίτλο του «φυσικού αντιβιοτικού».

Τι να προσέχετε

Οι θερμίδες του μπακαλιάρου φτάνουν τις 95 στα 110 γραμμάρια, αλλά αν τον προτιμήσετε τηγανητό, να ξέρετε ότι θα ανέβουν κατά πολύ και μαζί με τις θερμίδες της σκορδαλιάς, που φτάνουν τις 90-100 σε 1 κουταλιά της σούπας (ανάλογα και με τον τρόπο παρασκευής της), μπορεί το πιάτο σας να ξεπερνά τις 500 θερμίδες, γι’ αυτό δώστε προσοχή στην ποσότητα και τον τρόπο παρασκευής και μαγειρέματος.

Προσέξτε, επίσης, να μην το παρακάνετε με τη σκορδαλιά, καθώς μπορεί το σκόρδο να σας ρίξει την πίεση και να αισθανθείτε έντονη αδυναμία και ατονία.