Χωρίς αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά υλικά κινδυνεύουν να μείνουν οι πάσχοντες από διαβήτη

Χωρίς αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά υλικά κινδυνεύουν να μείνουν οι πάσχοντες από διαβήτη

Χωρίς αναλώσιμα υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά υλικά κινδυνεύουν να μείνουν οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη καθώς από τις 30 Σεπτεμβρίου έβαλε λουκέτο το τμήμα αναλώσιμων υλικών Lifescan Hellas της Johnson & Johnson, γεγονός το οποίο δημιούργησε μεγάλη ανασφάλεια στους πάσχοντες.

Όπως κατήγγειλαν τα μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ , οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών από Διαβήτη, αλλά υπάρχει και κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των πασχόντων και απόσυρση πολύτιμων για την πάθησή τους ιατροτεχνολογικών προϊοντων από την ελληνική αγορά. .

Σύμφωνα με τους ασθενείς οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον ετήσιο επιπολασμό του Σακχαρώδη Διαβήτη, που ξεπερνά στη χώρα μας το 5%, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2019, η κατάσταση επιδεινώνεται και όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται, για ακόμη μία φορά, στις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων από Διαβήτη, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων, απόσυρση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, καθώς και αποχώρηση των εταιρειών από τη χώρα μας.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στηρίζει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που στοχεύει σε ένα υγιές Σύστημα Υγείας, αρκεί η προσπάθεια αυτή, να μη γίνεται σε βάρος της οικονομίας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένουν από το Υπουργείο Υγείας να αποδείξει εμπράκτως τη δέσμευσή του, που αποτυπώνεται στην έκφραση «πρώτα ο άνθρωπος».

Καταλήγοντας δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.