Χωρίς αντιγριπικά εμβόλια τα δημόσια Νοσοκομεία

Χωρίς αντιγριπικά εμβόλια τα δημόσια Νοσοκομεία

Ανεμβολίαστοι παραμένουν οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων δομών υγείας παρά τις συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ να εμβολιαστούν  άπαντες.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, οι υγειονομικοί ανήκουν στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν συστηματικά και καθολικά. Αλλά οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει στείλει ακόμα εμβόλια στο νοσοκομείο.

“Τι και αν υπάρχει νομοθεσία που λέει ότι ο εργοδότης οφείλει να διενεργεί δωρεάν, με δική του επιβάρυνση, τα εμβόλια έναντι βιολογικών παραγόντων κινδύνου;”, αναρωτιούνται.

Πάντως ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται από αρχές Νοεμβρίου κάθε χρόνο και πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι αρχές Δεκεμβρίου καθώς χρειάζεται και ένα διάστημα 15 περίπου ημερών για να αρχίσει να προστατεύεται το άτομο.

Η σχετική νομοθεσία

Οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο καταγγέλλουν ότι η παραβίαση της νομοθεσίας από το υπουργείο Υγείας ξεκινάει διαχρονικά από το προηγούμενο στάδιο, καθώς δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα γιατρός Εργασίας (είχε λήξει η σύμβαση τον Σεπτέμβριο).

Σε όσες εξαιρέσεις εφαρμόζουν τυπικά το νόμο, ο γιατρός Εργασίας είναι μισθωτός, με μπλοκάκι, με συμβάσεις έργου ολιγόμηνες, επιλέγεται με “μειοδοτικό διαγωνισμό” ή ακόμα είναι “δανεισμένος από ιδιώτες εργολάβους υπηρεσιών Ιατρικής της Εργασίας”, τις γνωστές Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης και Προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας (ΕΞΥΠΠ ΥΑΕ).

Το σωματείο διεκδικεί:

-Πρόσληψη γιατρού Εργασίας, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.
-Δωρεάν εμβολιασμό, με χορήγηση των εμβολίων από το νοσοκομείο για όλο το προσωπικό ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης.

-Για να επιτευχθεί συστηματικός αντιγριπικός εμβολιασμός – αναφέρουν – χρειάζεται πανελλαδική ανάπτυξη και επαρκής στελέχωση των Κέντρων Υγείας, καταγραφή των ομάδων υψηλού κινδύνου, έγκαιρη προμήθεια επαρκούς αριθμού εμβολίων και δωρεάν χορήγησή τους, χωρίς διακρίσεις, σε όσους απαιτείται.