Δέρμα: 6 προβλήματα που μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών

Δέρμα: 6 προβλήματα που μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών

Η ανθυγιεινή, δυτικού τύπου διατροφή έχει πολλές επιπτώσεις στον οργανισμό, ειδικά όταν αποτελεί τρόπο ζωής και ακολουθείται επί χρόνια. Ανάμεσα στα όργανα που υποφέρουν εξαιτίας της συμπεριλαμβάνεται το δέρμα, η υγεία του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με βασικά θρεπτικά συστατικά.

Ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξηγεί ποια συμπτώματα στο δέρμα και στα εξαρτήματά του (νύχια, μαλλιά) μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

1. Εύθραυστα νύχια και μαλλιά.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να κάνουν εύθραυστα τα μαλλιά και τα νύχια και ένας από αυτούς είναι η έλλειψη βιοτίνης. Η βιοτίνη (ή βιταμίνη Β7) βοηθά το σώμα να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Η ανεπάρκειά της δεν είναι συχνή.

Όταν όμως αναπτύσσεται προκαλεί συμπτώματα όπως λέπτυνση, διαχωρισμό ή/και εύθραυστα νύχια και μαλλιά, χρόνια κόπωση, μυαλγίες, κράμπες και αίσθημα «μυρμηγκιάσματος» σε χέρια και πόδια.

2. Πληγές στο στόμα και ρωγμές στις άκρες των χειλιών.

Οι βλάβες μέσα και γύρω από το στόμα μπορεί να σχετίζονται με ανεπαρκή κατανάλωση ορισμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι άφθες (αφθώδης στοματίτιδα), λ.χ., είναι συχνά συνέπεια της έλλειψης σιδήρου ή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6).

3. Φολίδες και πιτυρίδα.

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και η πιτυρίδα αποτελούν διαταραχές που επηρεάζουν τους αδένες του σώματος που παράγουν σμήγμα. Και οι δύο αυτές καταστάσεις δημιουργούν φολίδες (λέπια) που προκαλούν κνησμό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου, νιασίνης (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) ή/και πυριδοξίνης (βιταμίνη Β6) μπορεί να παίξει ρόλο και στις δύο δερματοπάθειες.

4. Τριχόπτωση.

Η τριχόπτωση είναι πολύ συνηθισμένη, με το 50% των ενηλίκων να την έχουν ήδη παρουσιάσει πριν την ηλικία των 50 ετών. Μία διατροφή πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, λινολεϊκό οξύ και α-λινολενικό οξύ (είναι βασικά λιπαρά οξέα), νιασίνη (βιταμίνη Β3) και βιοτίνη (βιταμίνη Β7) μπορεί να δράσει αποτρεπτικά. Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά επιδρά με διαφορετικό μηχανισμό στην ανάπτυξη ή/και διατήρηση των μαλλιών.

5. Κόκκινα ή λευκά εξογκώματα στο δέρμα.

Η θυλακική υπερκεράτωση είναι κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται στα μάγουλα, τα μπράτσα, τους μηρούς ή τους γλουτούς τραχέα εξογκώματα.

Η θυλακική υπερκεράτωση έχει κληρονομική συνιστώσα, αλλά παρατηρείται και σε άτομα με διατροφή φτωχή σε βιταμίνες Α και C. Γι’ αυτό τον λόγο συχνά συνιστάται στους πάσχοντες να αυξάνουν την κατανάλωση αυτών των θρεπτικών συστατικών.

6. Κοιλονυχία και εγκάρσιες αύλακες στα νύχια.

Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στα νύχια. Εκτός από την έλλειψη σιδήρου, ρόλο μπορεί να παίξει η χαμηλή κατανάλωση πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Α, Β6, C και D.