Διαχείριση του διαβήτη από απόσταση!

Διαχείριση του διαβήτη από απόσταση!

Τα άτομα με διαβήτη είναι γενικά περισσότερα εκτεθειμένα στην ανάπτυξη πολύπλοκων μορφών ιογενών λοιμώξεων και μπορεί επομένως να είναι περισσότερο ευάλωτα στον κορωνοϊό, όπως τόνισαν η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη και η Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων σε πρόσφατα δημοσιευμένες οδηγίες τους, οι οποίες εναρμονίζονται με τις υποδείξεις της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας .

Το σύστημα FreeStyle Libre επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης τους, οποιαδήποτε στιγμή, παντού. Οι ενδείξεις γλυκόζης που καταγράφονται μπορούν να μεταφερθούν στο LibreView – ένα ασφαλές σύστημα διαχείρισης δεδομένων, ώστε οι επαγγελματίες υγείας να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα γλυκόζης των ασθενών τους 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ιατρείο. Αυτό το ψηφιακό οικοσύστημα επιτρέπει στον επαγγελματία υγείας την απομακρυσμένη πρόσβαση στα δεδομένα γλυκόζης του ασθενή, διευκολύνοντας την παροχή των κατάλληλων ιατρικών συμβουλών και φροντίδας.

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα LibreView δωρεάν για να ελέγχουν από απόσταση την πρόοδο των ασθενών. Ο επαγγελματίας υγείας και το άτομο με διαβήτη χρειάζεται μόνο να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο για να έχουν πρόσβαση στο LibreView, όπου μεταφέρονται τα δεδομένα γλυκόζης από τη συσκευή ανάγνωσης FreeStyle Libre. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται εφικτή η διαχείριση του διαβήτη από απόσταση, διατηρώντας παράλληλα επαφή με τον ασθενή.

Με την εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης, η Abbott προσφέρει στα άτομα με διαβήτη τη δυνατότητα να σταλεί το σύστημα FreeStyle Libre απευθείας στο σπίτι τους, αποφεύγοντας επομένως την ανάγκη να επισκεφθούν τον ιατρό τους στο νοσοκομείο ή το ιατρείο. Οι συνταγές μπορούν επίσης να εκτελεστούν από τα φαρμακεία.

Η παρακολούθηση του διαβήτη από απόσταση εναρμονίζεται με τις οδηγίες που δημοσίευσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει να έχουν «επαρκή πρόσβαση σε φάρμακα (ιδίως ινσουλίνη) και αναλώσιμα για τον αυτοέλεγχο της γλυκόζης, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να βγαίνουν από το σπίτι».   

Ο κ. Δέρκος Καλογρίδης Επικεφαλής του Τομέα Διαβήτη της Abbott στην Ελλάδα δήλωσε: «Κατανοούμε πόσο ευάλωτα μπορεί να είναι τα άτομα με διαβήτη αυτή τη δύσκολη περίοδο. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινότητα του διαβήτη κάνοντας την τεχνολογία μας διαθέσιμη τόσο στους ασθενείς, όσο και στους επαγγελματίες υγείας, ώστε μαζί να μπορούν να κάνουν αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη, χωρίς να απαιτείται ιατρική επίσκεψη με φυσική παρουσία. Συνεργαζόμαστε με τις Υγειονομικές Αρχές για να κάνουμε αυτές τις τεχνολογίες και υπηρεσίες περισσότερο προσβάσιμες σε ιατρούς και ασθενείς στην Ελλάδα».

Επιμέλεια: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου