Διαφωνία ΣΦΕΕ για την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων

Διαφωνία ΣΦΕΕ για την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων

Τη διαφωνία τους για την επικείμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων με βάση το Άρθρο 259 του πολυνομοσχεδίου εκφράζουν τα μέλη του ΣΦΕΕ τα οποία απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας να διαμορφωθεί «επιτροπή διευθέτησης διαφορών» στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου και να μην ενισχυθούν πρακτικές αδιαφάνειας και πιθανής αυθαιρεσίας.

Όπως αναφέρει η επιστολή του ΣΦΕΕ, πρόκειται για μια απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.

«Η Επιτροπή Τιμών, η οποία στην παρούσα της μορφή χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή όλων των φορέων του φαρμάκου με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών, διασφάλιζε τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Με την κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων μερών, η Επιτροπή Τιμών παρήγαγε ουσιαστικό έργο και πήρε αποφάσεις που στήριξαν τη δημόσια υγεία καθώς και το δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, έδωσε λύσεις σε θέματα στα οποία η εφαρμογή του «γράμματος του νόμου», τα οδηγούσε σε αδιέξοδο και για τα οποία η μονομερής εκπροσώπηση κρατικών φορέων μπορεί να μην ανεδείκνυε το μέγεθος κάποιων προβλημάτων και συνεπώς την ανάγκη επίλυσης τους» αναφέρει η επιστολή.

Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, η προτεινόμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων δημιουργεί μια παντοδύναμη αρχή στον τομέα της τιμολόγησης η οποία αποφασίζει για ό,τι θεωρεί σωστό αλλά καλείται και η ίδια να αποφασίσει για ό,τι δέχεται πως έκανε λάθος ή για ό,τι χρήζει διόρθωσης.

«Οι πειραματισμοί στο χώρο του φαρμάκου δεν έχουν τέλος. Τα αποτελέσματά τους πλήττουν ως επί το πλείστον τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες οι εκάστοτε κυβερνώντες θεωρούν ως αιτία προβλημάτων και όχι ως πηγή λύσεων» σημειώνουν τα μέλη του ΣΦΕΕ στην επιστολή τους.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου