Διεθνές Κέντρο Αναφοράς για την χειρουργική αποκατάσταση της κήλης στο Ερρίκος Ντυνάν

Διεθνές Κέντρο Αναφοράς για την χειρουργική αποκατάσταση της κήλης στο Ερρίκος Ντυνάν

Με την σφραγίδα του εγκυρότερου διεθνούς οργανισμού Surgical Review Corporation (SRC),  το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center (ENHC) πιστοποιήθηκε ως Κέντρο Αναφοράς  για την χειρουργική αντιμετώπιση των  περιστατικών κήλης. Πρόκειται για διεθνή πιστοποίηση, η οποία όχι μόνον επιβεβαιώνει την εξέχουσα θέση του ΕΝHC στον ευρωπαϊκό χάρτη των νοσηλευτικών κέντρων και το υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας,  αλλά αναβαθμίζει γενικότερα τη θέση και την αξιοπιστία της ελληνικής χειρουργικής.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SRC, ο οποίος εδρεύει στις Η.Π.Α., έχει πιστοποιήσει μέχρι σήμερα νοσηλευτικά κέντρα σε 15 χώρες παγκοσμίως, με γνώμονα το υψηλό επίπεδο και τις εξελιγμένες μεθόδους που εφαρμόζουν ως προς την χειρουργική αποκατάσταση της κήλης (Hernia).

H διεθνής πιστοποίηση του ΕΝΗC ως Center for Excellence in Hernia Operation ολοκληρώθηκε έπειτα από πολύμηνη καταγραφή και ενδελεχή παρακολούθηση, η οποία, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε:

  • την αξιολόγηση της Ιατρικής Ομάδας που πραγματοποιεί τις επεμβάσεις κήλης.
  • την τήρηση αυστηρών διαδικασιών προεγχειρητικού και μετεγχειρητικού ελέγχου.
  • την αξιολόγηση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, του Αναισθησιολογικού Τομέα και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
  • την ακριβή τήρηση των ιατρικών φακέλων.
  • την παρακολούθηση των δεικτών επανεισαγωγής ασθενών.
  • την διαρκή εκπαίδευση του Νοσηλευτικού προσωπικού.
  • την αξιολόγηση των περιστατικών κήλης που διαχειρίστηκε το νοσηλευτικό κέντρο.

Παράλληλα, πιστοποιήθηκε και η ιατρική ομάδα υπό τον  Διευθυντή της Α’ Χειρουργικής Κλινικής κ. Μάριο Παπούδο. Για να πιστοποιηθεί ένας Γενικός Χειρουργός απαραίτητη προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, είναι η πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού χειρουργείων αποκατάστασης κήλης, ως την ημέρα της πιστοποίησης, και εν συνεχεία η πραγματοποίηση, σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές του SRC, ενός ελαχίστου αριθμού χειρουργείων, κατ’ έτος.

Το  νοσηλευτικό κέντρο, μετά την πιστοποίηση είναι υποχρεωμένο να τηρεί επακριβώς συγκεκριμένες διαδικασίες και υψηλά ποιοτικά κριτήρια, ενώ προβλέπεται διεξοδικός έλεγχος ανά τριετία για την ανανέωση της πιστοποίησης.

Επιπλέον, η διεθνής πιστοποίηση άνοιξε το δρόμο για την διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε γενικούς  χειρουργούς από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την χειρουργική αποκατάσταση κήλης.

Ο πρώτος κύκλος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε στο ΕΝΗC από τον Διευθυντή της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής κ. Μάριο Παπούδο, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή έξι σέρβων χειρουργών, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της σερβικής Hernia Society, Dr Bojan Rodovanovic. Η ομάδα των σέρβων χειρουργών ενημερώθηκε, μέσω και της παρακολούθησης χειρουργικών επεμβάσεων, για τις τελευταίες εξελίξεις κυρίως στη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης.

Ο δεύτερος εκπαιδευτικός κύκλος έχει προγραμματισθεί στο ΕΝΗC για το τέλος Μαρτίου, με τη συμμετοχή χειρουργών από Πολωνία, Σερβία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Σημειώνεται ότι με όχημα την διεθνή πιστοποίηση, η χειρουργική ομάδα του ΕΝΗC αποκτά άμεση διασύνδεση με κορυφαία χειρουργικά κέντρα του εξωτερικού, ανταλλάσσοντας εμπειρία στη βάση συγκεκριμένων περιστατικών και εξασφαλίζοντας πλήρη ενημέρωση για κάθε καινοτομία που καταγράφεται γύρω από την χειρουργική αποκατάσταση της κήλης.

«Η πιστοποίηση του ENHC ως Center for Excellence in Hernia Operation  το τοποθετεί σε μια ξεχωριστή λίστα, προσδίδοντας κύρος και επιστημονική αξία στο έργο του και αναβαθμίζοντας το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών του»,  επισημαίνει ο συντονιστής των διεθνών εκπαιδευτικών σεμιναρίων κ. Μάριος Παπούδος, ενώ προσθέτει: «Το ΕΝΗC αποτελεί στην Ελλάδα το μοναδικό πιστοποιημένο νοσηλευτικό κέντρο για περιστατικά κήλης από τον Surgical Review Corporation, αλλά αυτή η έμπρακτη αναγνώριση του έργου του ενισχύει και την εμπιστοσύνη στην ελληνική ιατρική κοινότητα».