Διοικητής Αγ. Σάββα: Δεν ξεπερνά τους 3 μήνες η αναμονή για ακτινοθεραπείες

Διοικητής Αγ. Σάββα: Δεν ξεπερνά τους 3 μήνες η αναμονή για ακτινοθεραπείες

Απάντηση στις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έδωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Άγιος Σάββας κ. Γιώργος Δενδράμης, λέγοντας ότι δεν ξεπερνά τους 3 μήνες η αναμονή για ακτινοθεραπεία στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», πλέον έχει συσταθεί και ειδική επιτροπή η οποία κρίνει ποιος πρέπει να προηγηθεί ώστε να υπάρχει διαφάνεια στα περιστατικά.

«Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία δεν ξεπερνά σήμερα τους 3 μήνες, από 7 που ήταν τον Ιούνιου του 2016, υπάρχει πρόνοια και δίνεται προτεραιότητα σε περιστατικά που βιβλιογραφικά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Για τα περιστατικά αυτά αποφασίζει τριμελής επιτροπή από επιστήμονες της υγείας, που έχει συσταθεί προκειμένου να τηρηθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στην επιλογή. Τα επείγοντα επίσης περιστατικά αντιμετωπίζονται αυθημερόν με τις ίδιες διαφανείς διαδικασίες» σημειώνει ο κ.Δενδραμής.

Εγκληματικές ευθύνες

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις απαράδεκτες αναμονές στην έναρξη της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών τονίζει για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες των αρμοδίων, για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών.

Όπως σημειώνει ο ΙΣΑ τα τελευταία χρόνια έχει κατά επανάληψη καταγγείλει την απαράδεκτη και εγκληματική (ενόψει της φύσης της νόσου) αναμονή, στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες και έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πάρει μέτρα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα μετά από αναφορά που κατέθεσε ο ΙΣΑ, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 26 Μαΐου 2016, ζητώντας να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ,για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση.

Σύμφωνα με πρόσφατη δε πληροφόρηση, η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 22 Ιουνίου 2017, δια του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.