Δείκτης κινδύνου για καρκίνο στους άνδρες τα αυξημένα αιμοπετάλια!

Δείκτης κινδύνου για καρκίνο στους άνδρες τα αυξημένα αιμοπετάλια!

Υπολογίζεται ότι το 2% των ανθρώπων άνω των 40 ετών έχουν υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (ή θρομβοκυττάρων), μια κατάσταση που περιγράφεται και ως θρομβοκυττάρωση. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η ύπαρξη αυτής της διαταραχής σε έναν άνθρωπο μπορεί να αποτελεί καρκινικό δείκτη και άρα πρέπει να οδηγεί άμεσα σε περαιτέρω διερεύνηση του ασθενούς.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, όπως μεταδίδει το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων με επικεφαλής τη δρα Σάρα Μπέιλι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Journal of General Practice”, συνέκριναν στοιχεία για περίπου 30.000 ανθρώπους με θρομβοκυττάρωση και για άλλους 8.000 με φυσιολογικά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 11% των ανδρών και το 6% των γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών με αυξημένα αιμοπετάλια διαγνώσθηκαν με καρκίνο μέσα σε ένα έτος από την πρώτη εξέταση που έδειξε ότι είχαν θρομβοκυττάρωση. Τα ποσοστά ήσαν ακόμη μεγαλύτερα (18% και 10% αντίστοιχα για άνδρες και γυναίκες), αν μια δεύτερη εξέταση αίματος μετά από ένα εξάμηνο είχε επίσης δείξει αυξημένα αιμοπετάλια.

Γι΄αυτό το λόγο, οι ερευνητές καλούν τους παθολόγους να εξετάζουν την πιθανότητα καρκίνου, όταν βλέπουν απρόσμενα υψηλά επίπεδα αιμοπεταλίων σε ασθενείς.