Δείτε ποιες τεχνικές χαλάρωσης διώχνουν το στρες

Δείτε ποιες τεχνικές χαλάρωσης διώχνουν το στρες

Λίγα λεπτά την ημέρα αρκούν για μια ήρεμη καθημερινότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τις νευρικές οδούς στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να γίνει πιο ανθεκτικός στο άγχος. Ο διαλογισμός είναι απλός: στέκεστε όρθιοι, με κλειστά τα μάτια και εστιάζετε όλη την προσοχή σας επαναλαμβάνοντας (χαμηλόφωνα ή δυνατά) μια θετική σκέψη – όπως «αγαπάω τον εαυτό μου» ή «είμαι καλά».

Προσπαθήστε να συγχρονίσετε τις αναπνοές σας και αφήστε όλες τις ενοχλητικές σκέψεις να φύγουν σαν σύννεφα καπνού.

Βαθιές αναπνοές

Κάντε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα για να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Σταθείτε όρθιοι, με το ένα χέρι πάνω από την κοιλιά και πάρτε αργά βαθιές ανάσες από τη μύτη, αφήνοντας τον αέρα να γεμίσει το στήθος σας. Μετά, σιγά-σιγά πάλι, αφήστε τον αέρα να φύγει από τη μύτη. Οι βαθιές αναπνοές μπορεί να βοηθήσουν με το στρες, αφού μειώνουν τον ρυθμό της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση.

Ακούστε το σώμα σας

Το άγχος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία, αλλά και τη σωματική. Για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά, θα πρέπει να εντοπίσετε πώς επιδρά στο σώμα σας. Ξαπλώστε ή καθίστε αναπαυτικά και προσπαθήστε να χαλαρώσετε τα μέλη σας, ξεκινώντας από τις μύτες των ποδιών και τελειώνοντας στο κεφάλι. Εστιάστε σε κάθε σημείο του σώματός σας για 1-2 λεπτά με βαθιές ανάσες, για να εντοπίσετε πού σας «χτυπάει» περισσότερο το άγχος.

Γελάστε δυνατά

Το γέλιο αποδεδειγμένα βοηθάει στη διαχείριση του άγχους. Μειώνει την κορτιζόλη (την ορμόνη που προκαλεί το αίσθημα του άγχους) ενώ αυξάνει τις ενδορφίνες, οι οποίες φτιάχνουν τη διάθεση. Χαλαρώστε λοιπόν με την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά, διαβάστε ένα κόμικ ή κουβεντιάστε με κάποιον που ξέρει πώς να σας κάνετε να χαμογελάσετε.

Δυναμώστε την μουσική

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ήρεμη μουσική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς της καρδιάς και το άγχος. Ένα play-list από ευχάριστα τραγούδια ή ακόμα και με ήχους της φύσης (όπως τα κύματα της θάλασσας ή πουλιά που κελαηδούν) μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το στρες. Αφεθείτε στη μουσική και μη διστάσετε να τραγουδήσετε δυνατά ή να χορέψετε.

Κινηθείτε

Η άσκηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διαχείριση του άγχους, είτε πρόκειται για ήπια κίνηση όπως το περπάτημα, είτε για πιο πολύπλοκες δραστηριότητες όπως η yoga. Δεν χρειάζεται να κάνετε πρωταθλητισμό, αρκεί να βρείτε κάτι που θα σας ωθεί να κινείστε και να αθλείστε συστηματικά, ώστε να φεύγει το άγχος. Ένας γρήγορος περίπατος ή λίγες ασκήσεις μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.