Δείτε πως ο πονοκέφαλος μπλογκάρει τους άνδρες στο σεξ!

Δείτε πως ο πονοκέφαλος μπλογκάρει τους άνδρες στο σεξ!

Εκατομμύρια άντρες και γυναίκες υποφέρουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο από ημικρανίες. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως αυτές συνδέονται με κακή διάθεση και με ψυχολογικά προβλήματα. Πλέον νέα έρευνα που έγινε στην Ανατολική Ασία αποκάλυψε ότι οι άντρες που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν συχνότερα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν 5.645 ασθενείς, ηλικίας 20 ετών, με διαγνωσμένη ημικρανία από το 2000 μέχρι το 2011. Αυτοί αποτέλεσαν και την «ομάδα μελέτης ημικρανίας». Οι ασθενείς συγκρίθηκαν με 20.060 άτομα με αντιστοιχία ως προς την ηλικία, το φύλο και παρόμοια χαρακτηριστικά με την ομάδα της ημικρανίας. Αυτοί αποτέλεσαν την ομάδα σύγκρισης.

Η έρευνα σχεδιάστηκε για να συνδέσει την ημικρανία με διάφορες γνωστές παθολογικές καταστάσεις. Να μπορέσουν έτσι να αναλυθούν διάφορες ψυχοκοινωνικές παράμετροι και οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα. Να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ημικρανίας με τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν πως οι ασθενείς με ημικρανία είχαν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό στυτικής διαταραχής οργανικής αιτιολογίας. Όμως, ο κίνδυνος εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας αυξήθηκε σημαντικά σε εκείνους που είχαν παράλληλα αγχώδεις εκδηλώσεις. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες όσον αφορά τα ποσοστά ψυχογενούς στυτικής διαταραχής δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Παρόλα αυτά, στην ομάδα της ημικρανίας διαπιστώθηκε τάση για εκδήλωση και ψυχογενούς στυτικής διαταραχής.

Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα μπορέσει να ξεκλειδώσουν τον ακριβή μηχανισμό της ημικρανίας. Σύγχρονα δεδομένα δείχνουν ότι η εκδήλωση της ημικρανίας είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού αγγειακής και νευρικής διαδικασίας. Καθώς η στυτική λειτουργία είναι και εκείνη αποτέλεσμα συνδυασμού αγγειακής και νευρικής διαδικασίας, φαίνεται ότι η ημικρανία και η στυτική δυσλειτουργία συνδέονται στενά με κοινούς μηχανισμούς και παράγοντες κινδύνου.