Δωρεάν εμβολιασμός για ιλαρά στον Πειραιά

Δωρεάν εμβολιασμός για ιλαρά στον Πειραιά

Δωρεάν εμβολιασμούς για την ιλαρά (εμβόλιο MMR) θα διενεργήσει σε όσους το επιθυμούν ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά με τον Δήμο Πειραιά. Ο εμβολιασμός ξεκινά την Τετάρτη, 13/9/2017 και θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Τετάρτη, ώρες 12.00-15.00, στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Κων/νου 5, Πειραιάς, 7ος όροφος, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών κρουσμάτων, κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά και πλέον ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου είναι υπαρκτός.

Ο μόνος και πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR).  Λόγω της επιδημικής έξαρσης,  συστήνουμε τον άμεσο εμβολιασμό,  ο οποίος γίνεται ως εξής:

–  1η δόση σε ηλικία 12 – 15 μηνών,  αλλά μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 17 ετών και σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει την επαναληπτική δόση

–  2η δόση σε ηλικία 4 – 6 ετών  ή αντίστοιχο χρονικό διάστημα,  αν ο εμβολιασμός γίνει σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σημειώνεται πως η ιλαρά είναι ιογενής νόσος που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Η ιλαρά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς με σταγονίδια και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις ασθενών. Σπανίως μεταδίδεται μέσω αντικειμένων προσφάτως μολυσθέντων. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο περίπου 2 ώρες μετά την αποχώρηση του ασθενούς.

Το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την περίοδο 2016 – 2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Στη γειτονική Ιταλία έχουν εμφανιστεί 3.300 κρούσματα και 2 θάνατοι.