Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τυφλών

Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τυφλών

Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση στους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας πραγματοποίησαν τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς. Οι οδοντίατροι εξέτασαν τους μαθητές και τους ενημέρωσαν για τη στοματική υγεία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενική υγεία. Τα μέλη του ΟΣΠ προσπάθησαν να εξηγήσουν στα παιδιά ότι το να διατηρούν το στόμα τους υγιές είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση της σωστής του λειτουργίας αλλά και για τη διατήρηση της γενικής σωματικής τους υγείας.

«Με την πολύτιμη βοήθεια του Διευθυντή του σχολείου του κ. Φίλιππου Κατσούλη, κατανοήσαμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα  παιδιά και να περάσουμε τα μηνύματά μας» αναφέρει η Βασιλική Σταματάκη, Αντιπρόεδρος Προληπτικής Επιτροπής του ΟΣΠ, τονίζοντας πως «με τη συνδρομή του κ. Κατσούλη, όλες μας οι ιδέες έγιναν πράξη. Οι τρισδιάστατες αφίσες που ζητήσαμε με θέμα «τι χρειάζομαι για να φροντίσω τα δόντια μου» ήταν έτοιμες, τα βήματα της Στοματικής Υγείας είχαν ήδη εκτυπωθεί σε γραφή Μπράιγ κι ένα ειδικά σχεδιασμένο από εμάς ερωτηματολόγιο είχε ήδη μοιραστεί στους γονείς».

Αρχικά τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο, όπου έγινε η αγωγή για την φροντίδα του στόματος, τροποποιημένη και προσαρμοσμένη στο γεγονός ότι οι μαθητές είχαν από μειωμένη έως καθόλου όραση. Αν και μόνο ακροατές, τα παιδιά αποδείχθηκαν ένα πολύ δυναμικό κοινό, με μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση και ενδιαφέρουσες απορίες. Ακολούθησε η εξέταση στο θεραπευτήριο του σχολείου, τηρώντας όλες τις διαδικασίες περί προσωπικών δεδομένων και με τη συμμετοχή περίπου του 70% εκ του συνόλου των μαθητών, οι οποίοι είχαν προσκομίσει νωρίτερα την γραπτή συγκατάθεση των γονέων τους.

Όλα τα παιδιά συνεργάστηκαν άψογα και έλαβαν δώρο μια οδοντόβουρτσα κι ένα μικρό ξύλινο παιχνίδι στο σχήμα του δοντιού. Η χαρά τους μεταφραζόταν συχνά σε μια αγκαλιά ή ένα χάδι προς τους οδοντιάτρους, γεγονός που κάποιες στιγμές έφερνε δάκρυα, επιστρέφοντας διπλή την χαρά της προσφοράς και του εθελοντισμού.

Τα κύρια στοματολογικά προβλήματα των παιδιών που εξετάστηκαν ήταν η ουλίτιδα, η τερηδόνα και τα ορθοδοντικά θέματα, ενώ πέντε παιδιά χρειάστηκε να παραπεμφθούν για θεραπεία στο Ειδικό Τμήμα ΑμΕΑ του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας με το οποίο έχει συνεργασία ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς.

Τονίζεται ότι κάθε χρόνο ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς επισκέπτεται δεκάδες σχολεία, πραγματοποιώντας δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις και ενημερώνοντας τους μαθητές για τη στοματική τους υγεία. Η πρόεδρος του ΟΣΠ Μαρία Μενενάκου, η οποία θα βρίσκεται στο τιμόνι του Συλλόγου για λίγες εβδομάδες ακόμη, καθώς εξελέγη Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, δηλώνει πως «οι εθελοντές οδοντίατροι θα συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά το σημαντικό τους έργο, να είναι αρωγοί στο χαμόγελο των παιδιών και να προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των μαθητών, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο».