Δραματική η κατάσταση με τους αξονικούς τομογράφους στα ελληνικά νοσοκομεία

Δραματική η κατάσταση με τους αξονικούς τομογράφους στα ελληνικά νοσοκομεία

«Σοβαρά έκτακτα περιστατικά προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των εφημερευόντων νοσοκομείων και για την αντιμετώπισή τους απαιτείται η άμεση διάγνωση της νόσου με αξονική τομογραφία. Αξονικός δεν λειτουργεί και έτσι διακομίζονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή σε άλλα νοσοκομεία. Χάνεται πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για τη ζωή τους», σημειώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία
Υπάρχουν περιπτώσεις (π.χ. Σισμανόγλειο), που οι ιατροί σε άκρως επείγοντα περιστατικά (π.χ. αιμορραγίες) και όταν η ζωή των ασθενών κρέμεται σε μια κλωστή, χειρουργούν στα τυφλά, επειδή δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης για διακομιδή προκειμένου να γίνει αξονική τομογραφία. Διασωληνωμένοι ασθενείς από κλινικές ή ΜΕΘ διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για αξονική τομογραφία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους ή να υποστούν μόνιμες βλάβες εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης.
«Στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, αυτό τον καιρό, δεν λειτουργεί ξανά ο αξονικός τομογράφος. Είναι χαλασμένος. Είναι νοσοκομείο κορμός στις εφημερίες της Αττικής. Θυμηθείτε ότι αναδείξαμε με προηγούμενη έρευνα ότι οι ιατροί, λόγω βλάβης του αξονικού, αναγκάστηκαν να χειρουργήσουν στα τυφλά, άκρως επείγον περιστατικό. «Έχει φάει τα ψωμιά» του ο εν λόγω αξονικός. Υποτίθεται τότε, με Δωρεά της Εθνικής Τράπεζας, αγοράστηκαν οι λυχνίες αξίας 60.000 ευρώ και ο αξονικός επισκευάστηκε. Και όμως. Δεν επισκευάστηκε ποτέ!», αναφέρουν οι εργαζόμενοι. Το αποτέλεσμα είναι το νοσοκομείο να εξυπηρετείται από το Αμαλία Φλέμιγκ. Αλλά και εκεί ο αξονικός είναι παλαιός και συχνά εμφανίζει βλάβες.
Τώρα, για παράδειγμα, δεν δουλεύει ο εκτυπωτής και δεν εκτυπώνονται τα φιλμ των εξετάσεων. Τι κάνουν λοιπόν οι ιατροί του ΤΕΠ του Σισμανογλείου όταν στέλνουν ασθενείς για αξονική στο Αμαλία Φλέμιγκ; Παίρνουν τις απαντήσεις τηλεφωνικά!
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι παθογένειες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αφορούν στα παρακάτω καταγεγραμμένα γεγονότα:

Νοσοκομεία δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο και εφημερεύουν.
Μεγάλα νοσοκομεία με χαλασμένους αξονικούς τομογράφους. Σκοπιμότητες ή έλλειψη χρημάτων για επισκευή και αντικατάσταση;
Αξονικοί νοσοκομείων που «έφαγαν τα ψωμιά τους».
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: παρά τις επισημάνσεις συνεχίζει να είναι χαλασμένος ο αξονικός.
ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ: εξυπηρετεί το Σισμανόγλειο. Χαλασμένος ο εκτυπωτής. Δεν εκδίδει φιλμ.
Πέμπτη 9/3/2017 διεκομίσθη ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ιατροί σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Και για πόσους άλλους;
Από Λάρισα έως Αθήνα δεν υπάρχει αξονικός στα νοσοκομεία που είναι ανεπτυγμένα στην εθνική οδό.
Το ίδιο και στο Αίγιο (εθνική οδός).
Τροχαία περιστατικά με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κινδυνεύουν να μείνουν παράλυτα ή να χάσουν τη ζωή τους από τις καθυστερήσεις στη διάγνωση και την αντιμετώπιση τους.
Αξονικοί τομογράφοι που δεν δουλεύουν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Εξαιτίας της κατάρρευσης των Δημόσιων Νοσοκομείων, για την επισκευή ή την προμήθεια αξονικών οι διοικήσεις απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στα Ιδρύματα, τις Τράπεζες και Συλλόγους για δωρεές.

Νοσοκομεία που εφημερεύουν και δεν έχουν καθόλου αξονικό τομογράφο

Έλενας Βενιζέλου, Αγλαΐα Κυριακού, ‘Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά, Έδεσα, Νάουσα, Γουμένισσα Κιλκίς, Κάρυστος, Κύμη, Μολάοι, Κυπαρισσία, Καλάβρυτα, Αίγιο (εθνική οδός), Κρέστενα, Αμαλιάδα, Ιεράπετρα, Ικαρία, Σαντορίνη.
Νοσοκομεία στα οποία υπολειτουργούν οι αξονικοί λόγω βλαβών

Καρδίτσα, Πολύγυρος, Λειβαδιά (μόνο πρωινή βάρδια, εθνική οδός), ‘Αμφισσα (μόνο πρωινή βάρδια), Θήβα (λειτουργεί 1φορά την εβδομάδα και είναι πάνω σε εθνική οδό), Χαλκίδα (μόνο πρωινή βάρδια και 3 απογεύματα), Λαμία (υπολειτουργεί), ‘Αρτα, Γ.Ν. Λάρισας, Πανεπιστημιακό Λάρισας (ο ένας εκ των δύο), Πρέβεζα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Φιλιάτες, Σισμανόγλειο, Σητείας, ‘Αγιος Νικόλαος, Καρπενησίου, Μεσολογγίου.
Τέλος, οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία αναφέρουν πως μεταξύ των νοσοκομείων Λάρισας και Αττικής (εθνική οδός) δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος τις περισσότερες ώρες το 24ωρο και μάλιστα σε απόσταση 365 χιλιομέτρων της εθνικής οδού.