Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη

Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη

Δραματικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης και ατομικής υγιεινής στον καταυλισμό της Ειδομένης. «Η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την επίσκεψή του στην περιοχή και πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη αυξημένου συντονισμού. Ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος και επομένως η μόνη λύση είναι η σταδιακή εκκένωσή του».

Ο υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκο Παπαευσταθίου, επισκέφθηκε και το Ανοιχτό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Στη συνέχεια μετέβησαν στον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη και ακολούθως στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Χέρσο.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο επίπεδο της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων υπάρχει μια σαφής διαβάθμιση καθώς στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα η εικόνα είναι ικανοποιητική σε αντίθεση με τον καταυλισμό στην Ειδομένη όπου αν και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη ως προς την υγειονομική κάλυψη, οι συνθήκες διαβίωσης και ατομικής υγιεινής είναι δραματικές. Στην Ειδομένη, ο κ. Ξανθός συνομίλησε με τη συντονίστρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος, τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ (το οποίο έχει συνεχή παρουσία στον καταυλισμό), τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που επιχειρούν στο πεδίο και υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη σωστή υγειονομική κάλυψη των προσφύγων.

Share Button