Δράσεις για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας από το υπουργείο Υγείας

Δράσεις για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας από το υπουργείο Υγείας

Ευρεία σύσκεψη για τις αυξημένες απαιτήσεις σε αίμα που παρατηρούνται αυτή την περίοδο λόγω της μειωμένης προσέλευσης αιμοδοτών- όπως κάθε καλοκαίρι- σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη κρουσμάτων ελονοσίας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Υγειονομικές  Περιφέρειες (ΥΠΕ), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, «στη σύσκεψη αποφασίσαμε να υπάρξει ένα πιο συστηματικό  σχέδιο εξορμήσεων και εξωστρεφών δράσεων των αιμοδοσιών ώστε να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία και το εθνικό απόθεμα της χώρας να καλύπτεται κυρίως από εκεί και όχι μόνο από τους συγγενείς». Ο κ. Ξανθός ανέφερε πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, καλύτερου συντονισμού των αιμοδοσιών με το ΕΚΕΑ, ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος που περιλαμβάνει το εθνικό μητρώο εθελοντών αιμοδοτών και την ιχνηλασιμότητα των ομάδων αίματος από τη φλέβα του δότη στη φλέβα του λήπτη. Είναι ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή του θα μπορεί το ΕΚΕΑ- που έχει την ευθύνη του συντονισμού και της ενιαίας διαχείρισης αυτού του κρίσιμου κοινωνικού αγαθού όπως είναι το αίμα- να ξέρει σε real time χρόνο τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις ελλείψεις και να παρεμβαίνει και να καλύπτει τα κενά σε όλη τη χώρα».

Όσον αφορά στο θέμα της ελονοσίας, ο υπουργός ανέφερε πως είναι ελεγχόμενα τα σποραδικά κρούσματα τα οποία δεν δημιουργούν κίνδυνο Δημόσιας Υγείας. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, δήλωσε πως υπάρχει σχέδιο στο θέμα του αίματος και μάλιστα με ακραία συνέπεια γιατί η πρόληψη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημόσιας Υγείας.  Κανένα μέτρο πρόληψης δεν δικαιολογεί ακραίες εκφράσεις όπως ο όρος «καραντίνα». Είναι απαράδεκτο επιστήμονες να χρησιμοποιούν τη λέξη «καραντίνα». Είναι προσωρινός αποκλεισμός αιμοδοσίας και τίποτε άλλο. «Το σχέδιο «ΜΕΡΟΠΗ» για την ελονοσία επικαιροποιήθηκε πέρυσι και  λειτουργεί με εξαιρετική επάρκεια παρά την έλλειψη προσωπικού και χρημάτων που «κληρονομήσαμε». Όλα αυτά θα τα διορθώσουμε και με τη χρηματοδοτική βοήθεια από την ΕΕ.» τόνισε ο κ. Μπασκόζος και σχετικά με τους ψεκασμούς, δήλωσε πως έγιναν με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου