Εγκαινιάστηκε η νέα Μονάδα για τη Φροντίδα για την Ασφάλεια των Παιδιών “Σόφη Βαρβιτσιώτη”

Εγκαινιάστηκε η νέα Μονάδα για τη Φροντίδα για την Ασφάλεια των Παιδιών “Σόφη Βαρβιτσιώτη”

Εγκαινιάστηκε η νέα Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη». Η Νέα Μονάδα λειτουργεί στη Β’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και αποτελεί τον πρώτο εξειδικευμένο νοσοκομειακό χώρο για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση παιδιών με υποψία κακοποίησης / παραμέλησης. Η Οικογένεια Ι. Βαρβιτσιώτη και το Ίδρυμα Δημητρίου και Μπλανς Λαμπροπούλου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΕΛΙΖΑ, τιμώντας την προσφορά της Σόφης Βαρβιτσιώτη και ακολουθώντας το παράδειγμά της, εις μνήμην της, πραγματοποίησαν μία σημαντική δωρεά για τη δημιουργία της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών “Σόφη Βαρβιτσιώτη”. Η Σόφη Βαρβιτσιώτη ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού ΕΛΙΖΑ και είχε αναπτύξει σημαντική δράση για την προστασία των παιδιών.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών και οι διαστάσεις που έχει λάβει –καθώς, σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 2 παιδιά ηλικίας 11-16 ετών έχει πέσει θύμα τουλάχιστον μιας εμπειρίας σωματικής βίας- καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη σχεδιασμού εθνικών προγραμμάτων, ειδικών δράσεων, καθώς και λειτουργίας εξειδικευμένων μονάδων, με εθνικό αποτύπωμα, όπως η νέα Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών – “Σόφη Βαρβιτσιώτη”. Σε αυτόν τον κόσμο, λοιπόν, είναι υποχρέωση όλων μας να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες, ο κάθε φορέας στο πεδίο αρμοδιότητάς του, αλλά και οι Πολίτες μεμονωμένα ως ενεργά κύτταρα της κοινωνίας, για ένα ασφαλέστερο αύριο για όλα τα παιδιά».

Η εξαιρετικά αποτελεσματική συνεργασία της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ με τον Οργανισμό ΕΛΙΖΑ, έναν εξειδικευμένο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό που βασίζεται στην επιστημονική προσέγγιση, λειτούργησε ως κινητήρια δύναμη ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών. Ο συγκεκριμένος Οργανισμός φέρει το όνομα ενός παιδιού, της Ελίζας (Elisa Izquierdo), ενός παιδιού που δεν πρόλαβε να ανοίξει τα φτερά του και χαρακτηρίστηκε από τις αρχές της Νέας Υόρκης, ως η «χειρότερη περίπτωση παιδικής κακοποίησης που είχαν δει ποτέ». Η Ελίζα, δυστυχώς, έγινε παγκόσμιο σύμβολο και η ιστορία της εξώφυλλο στους New York Times, αλλά και αντικείμενο πολυάριθμων άρθρων στα ΜΜΕ. Ο θάνατός της έφερε στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο, την ανεπάρκεια των υπηρεσιών παιδικής προστασίας και ταρακούνησε βαθύτατα την κοινή γνώμη σχετικά με το φαινόμενο της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών.

Σήμερα, λοιπόν, τα μέλη της νέας Μονάδας, στον κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο του Ε.Κ.Π.Α. στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», μπορούν:

Να εκτιμούν σε συνεργασία με τους εκάστοτε θεράποντες ιατρούς του Νοσοκομείου πιθανά περιστατικά κακοποιημένων παιδιών, στο πλαίσιο διεπιστημονικής ομάδας.

Να εξετάζουν τα εν λόγω παιδιά και τις οικογένειές τους.

Να καταγράφουν συστηματικά τα περιστατικά και να διασφαλίζουν την έγκαιρη και σωστή διαχείρισή τους.

Να προσφέρουν συστηματικές υπηρεσίες ενημέρωσης του γενικού κοινού και να πραγματοποιούν προληπτικές δράσεις για την προφύλαξη των παιδιών από την βία και την αμέλεια.

Να προσφέρουν εξειδικευμένες πληροφορίες και συμβουλές σε ιατρούς που διαχειρίζονται περιστατικά σε όλη τη χώρα.

Να συντονίζουν τις δράσεις των εκπαιδευμένων παιδιάτρων που υπηρετούν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας μας.

Να διαμορφώσουν καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών που εμπλέκονται στη φροντίδα παιδιών σε κίνδυνο για όλες τις μορφές κακοποίησης και παραμέληση.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου