Εγκαινιάζονται οι νέες ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα!

Εγκαινιάζονται οι νέες ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα!

Νέα φιλοσοφία στην πρόληψη της ασθένειας προσφέρουν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, που παρέστη  στα εγκαίνια σχετικής δομής στη Λάρισα.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι, «το νέο μοντέλο οργάνωσης των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα. Έχουμε, ήδη, σε λειτουργία περίπου 10 Tοπικές Mονάδες Υγείας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Θεωρούμε πως καλύπτουμε ένα πολύ μεγάλο κενό που είχε προηγουμένως το σύστημα Υγείας. Θεωρώ πως με τη στελέχωσή του με οικογενειακούς γιατρούς, με γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους και με μία διεπιστημονική ομάδα Υγείας, με νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς, συγκροτούμε μονάδες Υγείας που θα μπορούν να προσφέρουν ποιοτική φροντίδα πρωτοβάθμιου χαρακτήρα και κυρίως να δώσουν έμφαση στη πρόληψη και στην αγωγή Υγείας».

Όπως σημείωσε ο κ. Ξανθός, με την ίδρυση των ΤΟΜΥ δεν προσθέτονται απλώς νέες δομές Υγείας, αλλά προστίθεται μία νέα φιλοσοφία που δίνει έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας και στη βελτίωση των δεικτών της υγείας των πολιτών.

Σχετικά με το προσωπικό που έχουν στελεχωθεί οι νέες δομές Υγείας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το 80% των γιατρών είναι κάτω των 40 ετών, τονίζοντας πως αυτοί οι άνθρωποι «έχουν πολύ μεράκι και πολύ καλή κατάρτιση ώστε να παρέμβουν στο τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι «το 2018 θέλουμε να είναι η χρονιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», προσθέτοντας πως η λειτουργία των ΤΟΜΥ θα βοηθήσει συνολικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στη χώρα. Όπως υπογράμμισε, αυτό θα συμβεί «σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των δομών που ήδη υπάρχουν, δηλαδή των κέντρων υγείας των πόλεων και της υπαίθρου, αλλά και τη στήριξη που έχουμε υλοποιήσει στα δημόσια νοσοκομεία».