Η έγκαιρη διάγνωση σώζει τη ζωή γυναικών με καρκίνο του μαστού

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει τη ζωή γυναικών με καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες του δυτικού κόσμου, ενώ μόνο στη χώρα μας κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.500 νέα κρούσματα. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, αν η διάγνωση και θεραπεία γίνουν σε πρώιμα στάδια.

Μια γυναίκα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει τη νόσο, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που συγκεντρώνει και αυτοί είναι : η ηλικία (όσο μεγαλώνει αυξάνει η πιθανότητα), το οικογενειακό ιστορικό (μητέρα ή αδελφή με καρκίνο μαστού), η διάρκεια των ετών της περιόδου (πρώιμη εμμηναρχή – καθυστερημένη εμμηνόπαυση), η καθυστερημένη πρώτη κύηση, η παχυσαρκία, η μακροχρόνια χρήση ορμονικής υποκατάστασης.

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πιο έντονα σε γυναίκες ηλικίας 40-55 και αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη ηλικία θα πρέπει όλες οι γυναίκες να προχωρήσουν σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο μαζί με κλινική εξέταση και ότι άλλο κρίνει ο γιατρός τους. Καμιά γυναίκα δεν πρέπει επίσης να θεωρεί ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο μόλις παύσει η περίοδός της, γιατί κινδυνεύει εξίσου με τις υπόλοιπες. Άρα, ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που δημιουργεί πρόβλημα και εμείς πρέπει να στοχεύουμε να την αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Τα παραπάνω τόνισαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Διεπιστημονικής Εταιρίας Μαστού, Δρ. Βασίλης Βενιζέλος, χειρουργός μαστού, Διευθυντής Μονάδας Μαστού Θεραπευτηρίου Μετροπόλιταν και το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρίας, στη 2η Διεπιστημονική προσέγγιση του καρκίνου του μαστού (18-19 Δεκεμβρίου).

Στη Διημερίδα  συζητήθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα αιχμής, τα οποία αφορούν τις ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Επίσης ανακοινώθηκαν αποτελέσματα μελετών και νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως στον τομέα της Ορμονοθεραπείας, η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο και ίσως η πιο μακροχρόνια θεραπεία στην αντιμετώπιση της νόσου.

Ακόμα συζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα των απεικονιστικών μέσων ελέγχου των μαστών, η σημασία της κληρονομικότητας στον καρκίνο του μαστού και η γενετική συμβουλευτική, καθώς και νεότερα δεδομένα στο μεταστατικό καρκίνο.

Διακεκριμένοι Ακτινοθεραπευτές-Ογκολόγοι μίλησαν για τις σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας, που ενώ αυξάνουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα μειώνουν, ταυτόχρονα, στο ελάχιστο τις πιθανές παρενέργειες σε όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες,. Αυτό επιτυγχάνεται με μηχανήματα και τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα η IMRT – IGRT, και με πραγματοποίηση πρωτοποριακών επεμβάσεων όπως είναι η μερική ακτινοβόληση του μαστού με βραχυθεραπεία.

Στην τελετή έναρξης της Διημερίδας, η κεντρική ομιλία έγινε από την κα Κατερίνα Παναγοπούλου, πρόεδρο του «Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και Εθνική Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον αθλητισμό, η οποία μέσα από το σωματείο αυτό έρχεται σε επαφή με πάρα πολλές γυναίκες που έχουν ανάγκη από σωστή ενημέρωση όσον αφορά τον προληπτικό έλεγχο του μαστού, που είναι και το μεγαλύτερο όπλο μας απέναντι στη νόσο.

Η Ελληνική Διεπιστημονική Εταιρία Καρκίνου Μαστού (Ε.Δ.Ε.Κ.Μ.Α) και οι δραστηριότητές της μέσα στο 2016

Στη Διημερίδα με θέμα τη 2η διεπιστημονική προσέγγιση του καρκίνου του μαστού, οι ειδικοί επεσήμαναν και το ρόλο της Ελληνικής Διεπιστημονικής Εταιρίας Μαστού (Ε.Δ.Ε.Κ.Μ.Α.). Πρόκειται για μη κερδοσκοπική Εταιρία, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των αρχών, των επιστημονικών φορέων και της κοινής γνώμης για το μέγεθος του προβλήματος του καρκίνου του μαστού και του γυναικολογικού καρκίνου, καθώς και την ανάδειξη της πρόληψης και της εξατομικευμένης θεραπευτικής αντιμετώπισή τους. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες της (Ε.Δ.Ε.Κ.Μ.Α) για το 2016 είναι:

  • Η ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των γυναικών σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Για το σκοπό αυτό, το 2016 μια ομάδα εξειδικευμένων ιατρών θα επισκεφθεί την ελληνική επαρχία και διάφορα νησιά και θα παρέχει προληπτικό έλεγχο (υπέρηχο, ψηλάφηση, γυναικολογικό έλεγχο).
  • Η επιμόρφωση των θεραπευτών και επαγγελματιών υγείας στις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας.
  • Οι ανοιχτές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Πειραιά, για ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.
  • Η ευαισθητοποίηση των γυναικών για έγκαιρη διάγνωση μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ τον Οκτώβριο (Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού).
  • Η έκδοση 3μηνιαίου διαδικτυακού περιοδικού για σωστή ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού.
  • Η οργάνωση επιστημονικών συναντήσεων με θέματα τον γυναικολογικό καρκίνο και τη δυνατότητα διατήρησης γονιμότητας σε γυναίκες που έχουν νοσήσει με καρκίνο μαστού.