Εγκριση θεραπείας για υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα

Εγκριση θεραπείας για υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ενέκρινε την άδεια κυκλοφορίας του carfilzomib σε συνδυασμό με λεναλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία. Το carfilzomib είναι ο πρώτος μη αναστρέψιμος αναστολέας πρωτεασώματος που εγκρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για χρήση σε συνδυαστική θεραπεία ασθενών με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα.

«Η έγκριση του carfilzomib για χρήση σε συνδυαστική θεραπεία παρέχει στους γιατρούς και τους ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρώπη μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή για το υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα, βοηθώντας στην αντιμετώπιση μιας πραγματικής μη καλυπτόμενης ανάγκης για αυτόν τον σπάνιο τύπο καρκίνου του αίματος», δήλωσε ο Sean E. Harper, M.D., Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Amgen. «Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας σύνθετος καρκίνος του αίματος που καθίσταται συχνά ανθεκτικός στη θεραπεία, γεγονός που δημιουργεί ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες θα παρέχουν σαφή και διατηρούμενη ανταπόκριση και θα παρατείνουν τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών χωρίς εξέλιξη της νόσου τους».

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας μη ιάσιμος καρκίνος του αίματος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο ύφεσης και υποτροπής. Είναι μια σπάνια και πολύ επιθετική ορφανή νόσος που ευθύνεται για περίπου το 1% όλων των καρκίνων. Στην Ευρώπη, περίπου 39.000 ασθενείς διαγιγνώσκονται με πολλαπλό μυέλωμα ετησίως και 24.000 θάνατοι ασθενών αναφέρονται σε ετήσια βάση.

«Στις κλινικές μελέτες, περίπου ένας στους τρεις ασθενείς πέτυχε πλήρη ανταπόκριση ή καλύτερη ανταπόκριση στο σκέλος του carfilzomib σε συνδυασμό με λεναλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη, δηλαδή με τρεις φορές μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στο σκέλος λεναλιδομίδης και δεξαμεθαζόνης», δήλωσε ο Καθηγητής Μελέτιος Α. Δημόπουλος, M.D., Τμήμα Κλινικής Θεραπευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή. «Επιπροσθέτως, το σχήμα παρείχε στους ασθενείς περισσότερα από δύο έτη χωρίς εξέλιξη της νόσου. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά για τους ασθενείς με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με χειρότερη έκβαση κάθε φορά που εμφανίζουν μία υποτροπή».

Το carfilzomib υποβλήθηκε σε εσπευσμένη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του αποδόθηκε χαρακτηρισμός «ορφανού φαρμάκου» το 2008, ο οποίος παρέχεται σε φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία, την πρόληψη ή τη διάγνωση μιας νόσου που είναι απειλητική για τη ζωή και εμφανίζει επιπολασμό κάτω από 5 στα 10.000 άτομα στην ΕΕ.