Εγκριση θεραπείας για το προχωρημένο μελάνωμα

Εγκριση θεραπείας για το προχωρημένο μελάνωμα

Η MSD ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο NICE (National Institute for health and Care Excellence) μέσω της σχετικής επιτροπής του, εισηγήθηκε τη χορήγηση του pembrolizumab ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ενήλικους με προχωρημένο μη χειρουργήσιμο ή μεταστατικό μελάνωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο NICE ενέκρινε πρόσφατα με σχετική οδηγία τη χορήγηση του pembrolizumab σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα στους οποίους παρατηρήθηκε εξέλιξη της νόσου μετά την χορήγηση ipilimumab.

Το pembrolizumab ήταν η πρώτη θεραπεία που εντάχθηκε τον Μάρτιο του 2015 στο Πρόγραμμα Πρώιμης Πρόσβασης σε Φάρμακα (EAMS – Early Access to Medicines Scheme) της Μεγάλης Βρετανίας το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2014. Στόχος ήταν να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από νόσους απειλητικές για τη ζωή τους ή ενδέχεται να τους προκαλέσουν σοβαρές αναπηρίες, να ωφεληθούν από πολλά υποσχόμενες, καινοτόμες θεραπείες, πριν ακόμη αυτές λάβουν την επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις σημαντικές αυτές εξελίξεις σχολίασε ο Deepak Khanna, Αντιπρόεδρος της MSD και Πρόεδρος Ευρώπης του τμήματος Ογκολογίας της εταιρείας λέγοντας : «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η αξία του pembrolizumab έχει αναγνωριστεί από το Bρετανικό κράτος και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση το συντομότερο δυνατό σε θεραπεία με pembrolizumab. Στην MSD έχουμε αποδείξει την ισχυρή δέσμευσή μας για τη διάθεση του pembrolizumab σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα έγκρισης του στις ΗΠΑ και το pembrolizumab έχει ήδη εγκριθεί σε 39 χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).»

«Η διάθεση του pembrolizumab ως θεραπεία πρώτης γραμμής θα γίνει δεκτή με χαρά από το Βρετανικό Σύλλογο Ασθενών για το μελάνωμα» δήλωσε η Gillian Nuttall, ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. «Το προχωρημένο μελάνωμα είναι μία νόσος η οποία αντιμετωπίζεται εξαιρετικά δύσκολα και η εν λόγω θεραπεία δίνει ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που οι ασθενείς μπορούν πλέον να λάβουν τη θεραπεία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον NICE για την ταχύτατη απόφαση που έλαβε.»

Στρατηγικός στόχος της MSD είναι να καταστεί δυνατή η έγκριση του pembrolizumab σε όλο τον κόσμο και η άμεση πρόσβαση των ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα σε μια ακόμη θεραπευτική επιλογή. Σήμερα, το pembrolizumab έχει εγκριθεί για συγκεκριμένους ασθενείς που έχουν εκδηλώσει προχωρημένο μελάνωμα από τις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, της ΕΕ, όπως επίσης και της Αυστραλίας, του Καναδά, του Ισραήλ, του Μακάο, της Νέας Ζηλανδίας, του Περού, της Νότιας Κορέας, της Ελβετίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.