ΕΙΝΑΠ: Κίνδυνοι από τις διακομιδές νεογνών

ΕΙΝΑΠ: Κίνδυνοι από τις διακομιδές νεογνών

Τους κινδύνους που προκύπτουν από τον τρόπο που οργανώνονται οι διακομιδές νεογνών, επισημαίνει με επιστολή της στον υπουργό Υγείας η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ).

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ επικαλείται καταγγελίες που έχει δεχθεί από γιατρούς των νοσοκομείων “Αγλαΐα Κυριακού”, Κρατικό Νίκαιας, “Αλεξάνδρα”, “Αττικόν” και “Έλενα Βενιζέλου”.

Σύμφωνα με αυτές, ο τωρινός τρόπος διακομιδής στηρίζεται στην συμμετοχή γιατρών παιδιατρικών κλινικών στο πρόγραμμα εφημερίας του ΕΚΑΒ.

Το μοντέλο αυτό προκαλεί χαώδες πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων, καθώς όλες λειτουργούν με τουλάχιστον 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ αναφέρει ως υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει αυτόν τον τρόπο λειτουργίας παράνομο, καθώς οι γιατροί αναγκάζονται σε υπερεργασία υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο των εφημεριών ανά μήνα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διακομιδή νεογνών είναι μια πάρα πολύ σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία, η οποία πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό με καθορισμένους τους ρόλους όλων των συμμετεχόντων.
Ευθύνη

Σημειώνουν πως το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έχει την ευθύνη για τη διοικητική και επιχειρησιακή οργάνωση της διακομιδής.

Οι γιατροί θα βρίσκονται πάντα στην διάθεσή του για να βοηθήσουν με τον προσδιορισμό των αναγκαίων επιστημονικών κριτηρίων.

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί από το υπουργείο Υγείας την άμεση λύση του προβλήματος, με προσλήψεις εξειδικευμένου μόνιμου ιατρικού προσωπικού με ταχύτατες διαδικασίες.