Εκατοντάδες διαγνωστικά εργαστήρια σκέφτονται να φύγουν από τον ΕΟΠΥΥ

Εκατοντάδες διαγνωστικά εργαστήρια σκέφτονται να φύγουν από τον ΕΟΠΥΥ

Τα μέλη της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΒΙ) σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να διακόψουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ. Η πρόταση αυτή θα πέσει στο τραπέζι τις επόμενες μέρες κατά τη διάρκεια της πρώτης γενικής συνέλευσης της Ένωσης.

Τα μέλη της ΠΕΕΒΙ που είναι 2.700 εργαστήρια αντιδρούν στην τελευταία υποκοστολόγηση του υπουργείου Υγείας για τις ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, λέγοντας πως τη νέα χρονιά εκατοντάδες εργαστήρια που λειτουργούν στις γειτονιές θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Τα μικρά διαγνωστικά κέντρα δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, λένε τα μέλη της ΠΕΕΒΙ, καθώς οι νέες μειώσεις μεσοσταθμικά είναι από 43% έως και 78%. Χαρακτηριστικά, για μία εξέταση χοληστερίνης η νέα τιμή θα είναι 0,90 λεπτά από 2,88 ευρώ που ήταν, ενώ για μία εξέταση κάλιο-νάτριο η τιμή πέφτει στα 2,01 ευρώ από 5,22 ευρώ.

Η ΠΕΕΒΙ ζητεί από το Κεντρικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας να επανεξετάσει το θέμα της κοστολόγησης των ιατρικών εξετάσεων, γιατί σε περίπτωση που τα εργαστήρια φύγουν από τον ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς θα υποστούν νέα ταλαιπωρία. Κάποιοι θα καταφύγουν αναγκαστικά στις δομές του ΕΣΥ για να κάνουν εξετάσεις, ενώ κάποιοι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν θα μπορούν να περιμένουν στις ουρές των νοσοκομείων για παράδειγμα για εξετάσεις αίματος, θα αναγκαστούν να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν μόνοι τους τις εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οσο για τους ασθενείς που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τις εξετάσεις και δεν θα μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο νοσοκομείο, θα αφεθούν στο έλεος του …Θεού. Θα σταματήσουν να παρακολουθούν την υγεία τους, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάστασή τους, ενώ δεν αποκλείεται να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα!