Το ΕΚΑΒ είναι υπό διάλυση!

Το ΕΚΑΒ είναι υπό διάλυση!

Το ΕΚΑΒ βρίσκεται υπό διάλυση, με σαράβαλα ασθενοφόρα, ασυντήρητα λόγω έλλειψης χρημάτων. Κατά μέσο όρο έχουν διανύσει 600.000 έως 900.000 χιλιόμετρα. Χαλάνε στο δρόμο, παίρνουν φωτιά κατά τη διάρκεια διακομιδών επειγόντων περιστατικών. Τρέχουν και δεν φτάνουν οι οδηγοί και τα πληρώματα Ασθενοφόρων, ενώ οι ασθενείς βρίσκονται στο έλεος του Θεού.

Οι περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας στις οποίες κατοικεί το 70% του πληθυσμού της χώρας και είναι ανεπτυγμένο το 70% των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ, δεν προμηθεύτηκαν νέα ασθενοφόρα. Δεν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με ευθύνη της διοίκησης του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Υγείας. Μέχρι σήμερα δεν επαναπροκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ). Στη καλύτερη των περιπτώσεων απαιτούνται τουλάχιστον δύο έτη για την διενέργεια, ολοκλήρωση των διαδικασιών του νέου διαγωνισμού και την παράδοση των νέων Ασθενοφόρων.

Παρακάτω καταγράφονται αναλυτικά οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ:

ΕΚΑΒ 1ης Περιφέρειας – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Με κλειστούς Τομείς και χωρίς διαθέσιμα ασθενοφόρα οχήματα, τίθεται σε αμφισβήτηση η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ στην Αττική.

Σύμφωνα με την παραδοχή της Διοίκησης του ΕΚΑΒ ο μέσος όρος των Ασθενοφόρων στην Αττική σε πρωινή βάρδια, ξεπερνά τα 63 οχήματα. Δηλαδή κατά τα δικά τους λεγόμενα ένα ασθενοφόρο όχημα για 100.000 κατοίκους της Αττικής. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα κάλυψης η αναλογία είναι 1 προς 30.000 κατοίκους.

Στο νομό Αττικής 75 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες. Ο προαύλιος χώρος στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο» ασθενοφόρων οχημάτων. Καθημερινά «μένουν» ασθενοφόρα στους δρόμους κατά την διάρκεια διακομιδών. Μέχρι να φτάσει άλλο Ασθενοφόρο, χάνεται πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον διακομιζόμενο Ασθενή. Δεν υπάρχει εφεδρικό όχημα στην Αττική ούτε για δείγμα.

ΕΚΑΒ 2ης Περιφέρειας (Κεντρικής Μακεδονίας)

Στον νομό Θεσσαλονίκης 18 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά 22-23 ασθενοφόρα. Στη κίνηση με βάση το πληθυσμό θα έπρεπε να είναι τα διπλάσια.

ΕΚΑΒ 3ης Περιφέρειας (Δυτικής Ελλάδας)

18 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες και 5-10 Ασθενοφόρα στα συνεργεία καθημερινά. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη την Δυτική Ελλάδα 20-21 ασθενοφόρα. Στην κίνηση με βάση τον πληθυσμό και την έκταση θα έπρεπε να είναι τα τριπλάσια.

ΕΚΑΒ 5ης Περιφέρειας (Θεσσαλίας)

17 ασθενοφόρα οχήματα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες. Τα 6 από αυτά είναι για απόσυρση. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά σε όλη την Θεσσαλία 21-22 ασθενοφόρα. Θα έπρεπε με βάση το πληθυσμό και την έκταση να είναι τα τριπλάσια.

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Με απαρχαιωμένα σαράβαλα ασθενοφόρα οχήματα, των οποίων τα κοντέρ έχουν γράψει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς, επιχειρούν οι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Έχουν αγοραστεί το 2004 και δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Τα στάνταρ ασφαλείας για τα επαγγελματικά οχήματα είναι η αντικατάστασή τους κάθε πενταετία.

Το κόστος συντήρησης κάθε οχήματος έχει υπερβεί έως τώρα δύο και τρείς φορές την αξία του ίδιου του οχήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Λόγω της υποχρηματοδότησης του ΕΚΑΒ οι επισκευές των βλαβών γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά. Εργαζόμενοι αγοράζουν οι ίδιοι γνήσια ανταλλακτικά για να μην «κλειστεί» το ασθενοφόρο του Τομέα τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι επισκευές των οχημάτων, τα ελαστικά είναι δωρεά κατοίκων ή φορέων της περιοχής.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

Στη Σκιάθο το Κ.Υ. δεν διαθέτει πληρώματα Ασθενοφόρων. Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου υπάλληλος του Δήμου Σκιάθου χωρίς καμία εκπαίδευση σε διακομιδές επιστρατεύτηκε να μεταφέρει ασθενή, επείγον περιστατικό που έχρηζε διακομιδής σε μεγάλο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (μαρτυρία Ιατρού Κ.Υ.).

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑΣ

Το Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας έπιασε φωτιά 23 Ιανουαρίου 2015 ενώ μετέφερε Ασθενή, τον οποίο με κίνδυνο της ζωής του απεγκλώβισε ο ίδιος οδηγός του Ασθενοφόρου. Από τότε έως σήμερα 1,5 χρόνο μετά το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας δεν διαθέτει ασθενοφόρο.

Στη Δυτική Ελλάδα αντί να διακομίζονται οι Ασθενείς με τα Ασθενοφόρα, διακομίζονται τα ασθενοφόρα με γερανούς.

ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ασθενοφόρο εκτελούσε την περασμένο μήνα διακομιδή έκτακτου περιστατικού από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, σε Νοσοκομείο Αθηνών. Έσκασε το λάστιχο λόγω φθοράς (δεν είχε βρεθεί δωρεά, γιατί μόνο έτσι αλλάζουν τα λάστιχα των Ασθενοφόρων) και έμεινε στο δρόμο. Κλήθηκε άλλο Ασθενοφόρο και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ευτυχώς ήταν τυχερός ο διακομιζόμενος Ασθενής. Άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί. Οι καθυστερήσεις στοιχίζουν τη ζωή τους.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ

Πριν μια εβδομάδα έπαθε βλάβη το μοναδικό Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας, κατά τη διάρκεια διακομιδής Ασθενούς από το Κέντρο Υγείας, στο Νοσοκομείο Τρίπολης. Κλήθηκε άλλο Ασθενοφόρο από το Τομέα ΕΚΑΒ Τρίπολης. Φυσικά υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη διακομιδή (πάνω από μία ώρα). Εάν ο διακομιζόμενος ήταν άκρως επείγον περιστατικό πιθανότατα δεν θα ζούσε. Τώρα τα Κέντρα Υγείας ορεινής Αρκαδίας δεν έχουν κανένα Ασθενοφόρο.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν διαθέτουν Ασθενοφόρα. Μόνο λίγες βάρδιες κάθε μήνα. Οι διακομιδές με αγροτικά οχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο μας είπαν χαρακτηριστικά συνδικαλιστές από το Κέντρα Υγείας.

Ασθενείς έκτακτα περιστατικά μας είπαν, μεταφέρονται από τα σπίτια, πολυκατοικίες με τη βοήθεια των γειτόνων μέχρι τα αγροτικά οχήματα ή Ι.Χ. Στη συνέχεια με τα αγροτικά και τα ΙΧ, μεταφέρονται στα Κέντρα Υγείας. Οι διακομιδές όλης της περιφέρειας αναλαμβάνονται από τα Ασθενοφόρα τον Τομέα ΕΚΑΒ Λάρισας, με μεγάλες καθυστερήσεις.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΕΛΙΣΤΙΝΟΥ: Κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Βελεστίνου να μεταφέρει καρδιολογικό περιστατικό από τη πόλη στο Κ.Υ. Δεν διέθετε Ασθενοφόρο στην εν λόγω βάρδια λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Λόγω έλλειψης Ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας κλήθηκε Ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Βόλου προκειμένου να διακομισθεί στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο Ασθενής τελικά 58 ετών πέθανε στο Νοσοκομείο του Βόλου. Έπαιξε ρόλο η καθυστέρηση ή όχι;

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ: Δεν διαθέτει ασθενοφόρο όλες τις βάρδιες λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Απογευματινή ώρα σε ελαιοτριβείο έγινε εργατικό ατύχημα. Αλλοδαπός εργάτης έπεσε στη δεξαμενή από τις αναθυμιάσεις. Προσπάθησε να τον βοηθήσει ο ιδιοκτήτης και έπεσε και εκείνος στη δεξαμενή λιπόθυμος από τις αναθυμιάσεις. Έτρεξαν σε βοήθεια οι δύο γιοί του ιδιοκτήτη  και λιποθύμησαν και οι δύο από τις αναθυμιάσεις. Η γυναίκα του ιδιοκτήτη κάλεσε Ασθενοφόρο στο Κέντρο  Υγείας Αλμυρού. ΜΑΤΑΙΑ!!! Δεν είχε Ασθενοφόρο σε κίνηση λόγω έλλειψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρου την απογευματινή βάρδια. Ενεργοποιήθηκε το Κέντρο Υγείας και κλήθηκε ο συνάδελφος της πρωινής βάρδιας. Όμως η καθυστέρηση (1,5 ώρα) στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Πέθαναν από τις αναθυμιάσεις ο αλλοδαπός εργάτης και ο ιδιοκτήτης. Έζησαν μόνο οι δύο γιοί. Εάν υπήρχε ασθενοφόρο θα μπορούσαν να είχαν σωθεί όλοι;