Έκκληση στους 50άρηδες να εμβολιαστούν – Τα self tests άλλαξαν την εικόνα στα σχολεία

Έκκληση στους 50άρηδες να εμβολιαστούν – Τα self tests άλλαξαν την εικόνα στα σχολεία

Για ανακοπή της πτωτικής πορείας των νέων κρουσμάτων, ιδιαίτερα στην Αττική έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας: «Πτωτική πορεία στο ιικό φορτίο περίπου 5%. Από τα μέσα Απριλίου είχαμε μείωση των νέων κρουσμάτων, τις τελευταίες τρείς εβδομάδες ο ρυθμός της μείωσης φαίνεται να ανακόπτεται. Ιδιαίτερα στην Αττική.

Στην Αττική έχουμε περίπου 10.000 ενεργά κρούσματα. Υψηλό φορτίο Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Μαγνησία. Σημαντική διασπορά που δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα. Μειώθηκε ο μ.ο. Ηλικίας των κρουσμάτων. 31% νέων κρουσμάτων ήταν σε νέους 20 ως 40 ετών.

Η αυξημένη κινητικότητα του Πάσχα και το άνοιγμα δραστηριοτήτων έχει σαν αποτέλεσμα τη μη μείωση των κρουσμάτων με τον ρυθμό που θα θέλαμε».

Παράλληλα η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για «Αρκετές περιοχές σε όλη την επικράτεια με μικροεξάρσεις της επιδημίας. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να δούμε εκ νέου περιοριστικά μέτρα, ιδιαίτερα τώρα που ξεκίνησε ο τουρισμός. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και τα εισαγόμενα κρούσματα».

Έκκληση στους 50άρηδες να πάνε να εμβολιαστούν

Η κ. Παπαευαγγέλου εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τη συμμετοχή στον εμβολιασμό των νέων, όχι όμως και από τα ποσοστά στους 50άρηδες στους οποίους απηύθυνε έκκληση να εμπιστευτούν τους επιστήμονες, να ξεπεράσουν αμφιβολίες και ενδοιασμούς και να πάνε να εμβολιαστούν:

«Αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες λιγότερες από 300 εισαγωγές στην επικράτεια. 3500 νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια. Λόγω αυξημένου φορτίου στην Δυτική Ελλάδα αυξάνουν οι εισαγωγές σε Πάτρα και Ιωάννινα. Άνθρωποι άνω των 65 ετών μολύνονται και νοσούν βαριά. Νέες εισαγωγές μέσος όρος 60 έτη. Όλοι μιλούν για εμβολιασμό με ενθουσιασμό στις νέες ηλικίες. Οι άνω των 50 ετών να ξεπεράσουν τους φόβους και τις αμφιβολίες τους να εμβολιαστούν έστω και εβδομάδες αφού τους δόθηκε η δυνατότητα να το κάνουν.

Προχωράμε με αισιοδοξία. Απευθύνομαι στους νέους που σήμερα αποτελούν τους οδηγούς της πανδημίας. Ακόμα και αν κολλήσουν θα έχουν ήπια νόσο. Όμως πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή ακόμα για εμάς τους μεγαλύτερους. Όλοι μπορούν να βγουν έξω να δουν τους φίλους τους. Άλλο η χαλάρωση των μέτρων και άλλο αυτών της ατομικής προστασίας. Ιδιαίτερα οι νέοι με αυξημένη κινητικότητα να θυμούνται ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι τηρώντας τα ατομικά μέτρα προστασίας, αποφεύγοντας συγχρωτισμό μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς κάνοντας όλα αυτά που μας ευχαριστούν».

Ερωτώμενη σχετικά με το πότε θα υπάρξουν περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, η κ. Παπαευαγγέλου, σημείωσε: «Δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο. Μιλάμε για την κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο. Δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για παραπάνω ελευθερίες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα χρειάζονται τόσο συχνά σελφ τεστ. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει χαλαρά μέσα στην επιτροπή. Υπάρχει βιβλιογραφία, όμως πρώτα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν. Πραγματικά πάμε πολύ καλά και η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εμπιστευτεί τα εμβόλια και θέλει να εμβολιαστεί. Πιο πολλοί γκρινιάζουν γιατί δεν βρίσκουν εμβόλιο παρά για το ότι δεν θέλουν να το κάνουν».