ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Αγανάκτηση των ρευματοπαθών για τις κοστοβόρες μετακινήσεις τους για θεραπεία

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Αγανάκτηση των ρευματοπαθών για τις κοστοβόρες μετακινήσεις τους για θεραπεία

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτη Πρεζεράκη, εκφράζει τη βαθειά της ανησυχία και αγανάκτηση για τις αναγκαστικές μετακινήσεις των ρευματοπαθών εκτός του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να υποβληθούν στις προβλεπόμενες θεραπείες (χημειοθεραπείες, βιολογικές θεραπείες ) και διαγνωστικές εξετάσεις εν μέσω πανδημίας.

Η κα Αθανασία Παππά αναφέρει στην επιστολή : «Με δεδομένο ότι η πανδημία του κορωναϊού COVID-19 εξακολουθεί να υφίσταται στη χώρα και με την προοπτική μιας νέας έξαρσης, ο κίνδυνος εξάπλωσης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι εξαιρετικά μεγάλος, όπως και οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. Οι ρευματοπαθείς και ανοσοκατασταλμένοι χρόνιοι ασθενείς από τη περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα, υποχρεούνται σε μετακίνηση εκτός του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να υποβληθούν στις προβλεπόμενες θεραπείες (χημειοθεραπείες, βιολογικές θεραπείες ) και διαγνωστικές εξετάσεις. Επιπρόσθετα σημαντικό ποσοστό των ασθενών έχει πληγεί οικονομικά με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, καθώς για πολλούς χρόνιους ασθενείς απαιτείται και η παρουσία συνοδού μέλους (η κατάσταση της υγείας τους ή αναπηρία δεν τους επιτρέπει να μετακινηθούν χωρίς βοήθεια).

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα επικροτεί τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια των θεραπειών στα Κέντρα Υγείας και περιμένει την υλοποίηση τους, εφόσον όμως πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, τις οποίες αναφέρει διεξοδικά στην επιστολή της, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής χορήγηση αυτών των φαρμάκων και η προάσπιση της υγείας των ασθενών.