Έλεγχος δαπανών των νοσοκομείων 3ης και 4ης ΥΠΕ

Έλεγχος δαπανών των νοσοκομείων 3ης και 4ης ΥΠΕ

Σε έλεγχο των οικονομικών στοιχείων που αφορούν τις δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ, προχωρά το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), στο πλαίσιο εντολών της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ Σταύρος Ευαγγελάτος μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου και πραγματοποίησε συσκέψεις με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων των δύο υγειονομικών περιφερειών, με αφορμή καταγγελίες σχετικά με δωρεές υλικών στο ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε επεμβάσεις που θα έκαναν οι ίδιοι οι δωρητές, καθώς και για υπεξαίρεση φαρμάκων στο Θεαγένειο.Υπενθυμίζεται ότι μετά από αυτές τις καταγγελίες έχει παρέμβη εισαγγελέας.

Ζητήθηκαν τα στοιχεία που αφορούν σε όλες τις ετήσιες δαπάνες των νοσοκομείων, σχετικά με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών  (σίτισης, καθαριότητας, φύλαξης, νομικές υπηρεσίες κλπ), με προμήθειες  υλικών, φαρμάκων, ραδιοφαρμάκων, αντιδραστηρίων, φίλτρων τεχνητού νεφρού και υλικών χειρουργείου καθώς και  με δαπάνες λειτουργίας και μισθοδοσίας των απογευματινών ιατρείων  από το έτος 2010 και μετά.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι το ΣΕΥΥΠ θα προχωρήσει σε πλήρη χαρτογράφηση των δαπανών των νοσοκομείων και θα παρέμβει ελεγκτικά όπου διαπιστωθεί οικονομική υπέρβαση.

Παράλληλα, με έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ ζητούνται οι όποιες αποφάσεις των Δ.Σ. όλων των νοσοκομείων αρμοδιότητας 3ης και 4ης ΥΠΕ που σχετίζονται με δωρεές υλικών χειρουργείου από ιδιώτες την τελευταία τριετία.