Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: Καταγγέλλει το Υπουργείο Εργασίας για πολιτική εξαπάτηση και ζητά άμεσα έκδοση νέας ΚΥΑ

Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: Καταγγέλλει το Υπουργείο Εργασίας για πολιτική εξαπάτηση και ζητά άμεσα έκδοση νέας ΚΥΑ

 

Για αναξιόπιστη και προσβλητική συμπεριφορά έναντι του οδοντιατρικού κλάδου καταγγέλλει τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ). Οι οδοντίατροι κατηγορούν τον Υπουργό και την ελληνική κυβέρνηση ότι παραμένουν απλοί θεατές στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οδοντιατρικός κλάδος από την έναρξη της πανδημίας, ενώ κάνουν λόγο για πολιτική εξαπάτηση, καθώς το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ δεν θα δοθεί τελικά σε όλους τους επιστήμονες αλλά μόνο σε έναν μικρό αριθμό.

Σύμφωνα με την ΕΟΟ, ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης κατάφερε να διανείμει, με δέκα μήνες καθυστέρηση, μόλις 17,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα 180 εκατομμύρια ευρώ που είναι το αποθεματικό του Ειδικού Λογαριασμού που δημιουργήθηκε αποκλειστικά με χρήματα των οδοντιάτρων όσο και των λοιπών επιστημόνων. Λόγω των μεθοδεύσεων του Υπουργού, το επίδομα δεν θα το λάβουν όλοι οι επιστήμονες, αλλά ελάχιστοι, ήτοι 44.248 σε σύνολο 180.000!

Η ΕΟΟ καλεί τον Υπουργό Εργασίας να εκδώσει νέα υπουργική απόφαση για να πάρουν το επίδομα όλοι οι επιστήμονες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Παράλληλα ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιώδη μέτρα στήριξης του οδοντιατρικού κλάδου και να πάψει να εμπαίζει τους οδοντιάτρους, οι οποίοι βιώνουν τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τα μέλη της ΕΟΟ φέρονται αποφασισμένα να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τη συμμετοχή και άλλων επιστημονικών φορέων, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

«Θέλουμε να καταγγείλουμε τις κυβερνητικές ανακολουθίες και τη συνολική στάση της πολιτείας απέναντι στους 13.500 λειτουργούς της υγείας, οι οποίοι σε όλη την περίοδο της πανδημίας κρατήσαμε ανοιχτά τα οδοντιατρεία, παρά την οικονομική ζημία και τα τεράστια έξοδα που είχαμε με τη λήψη μέτρων αυξημένης φροντίδας, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας. Στηρίξαμε το σύστημα υγείας για να μην καταρρεύσει, αλλά η πολιτεία αδιαφορεί πλήρως για τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνάδελφοι» σημειώνει ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Ο κ. Δεβλιώτης προσθέτει ότι οι οδοντίατροι δεν θα παραδώσουν εύκολα τα «όπλα» και ότι η αξιοπρέπειά τους είναι αδιαπραγμάτευτη. Περιμένουν, δε, την επίσημη απάντηση από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ για την τύχη των αποθεματικών του Ειδικού Λογαριασμού Επιστημόνων. Η ΕΟΟ θέλει να μάθει αν υπήρχε ορθή, συνετή και κατά το νόμο απόδοση και διαχείριση αυτών.

Σημειώνεται πως στο λογαριασμό αυτό καταβάλλουν 180.000 ασφαλισμένοι εισφορά 120 ευρώ ετησίως από το 2011 και θα ζητηθεί ποινική διερεύνηση για τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού ΟΑΕΔ. «Τη δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε όλοι, η πολιτεία δεν στάθηκε στο πλευρό των επιστημόνων και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σε περίπτωση που καταρρεύσει η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Δεβλιώτης.