Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Επανέρχεται στην Παγκόσμια Ερυθροσταυρική Οικογένεια

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Επανέρχεται στην Παγκόσμια Ερυθροσταυρική Οικογένεια

Την άρση του δυσμενούς μέτρου της αναστολής από το Ερυθροσταυρικό Κίνημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) αποφάσισε το ΔΣ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), στη χθεσινή συνεδρίασή του.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΕΣ, ο Πρόεδρος της ΔΟΕΣ, Francesco Rocca ενημέρωσε για την άρση του μέτρου επί του ελληνικού σωματείου κατά την έναρξη εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Κινήματος στη Γενεύη.

Το μέτρο της αναστολής (της ιδιότητας μέλους του Ε.Ε.Σ. στα Καταστατικά Όργανα του Ερυθροσταυρικού Κινήματος) είχε επιβληθεί τον Οκτώβριο του 2018 λόγω μη συμμόρφωσης του Συλλόγου, επί σειρά ετών, με τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας και οργάνωσης της ΔΟΕΣ.

Βασική επίπτωση του συγκεκριμένου μέτρου ήταν η αυτόματη διακοπή κάθε είδους χρηματοδότησης από τα μέρη του Κινήματος προς τον ΕΕΣ, η απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής στα Καταστατικά Όργανα και στις Συνελεύσεις του Κινήματος, σε διεθνείς αποστολές, σε απαραίτητες εκπαιδεύσεις και σε πολλούς άλλους τομείς.

Η διοίκηση του ΕΕΣ, που αναδείχθηκε στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019 με την ενεργό συμμετοχή περίπου 17.000 μελών, με Πρόεδρο τον κ. Αντώνιο Αυγερινό έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα της επανένταξης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους κόλπους της Διεθνούς κοινότητας Ερυθρών Σταυρών & Ερυθράς Ημισελήνου. Επιτάχυνε τις διαδικασίες και ξεκίνησε με πνεύμα συλλογικό και ενοποιητικό να εκπληρώνει μια σειρά από προαπαιτούμενα που είχε θέσει η Δ.Ο.Ε.Σ. στην κατεύθυνση της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και του εκσυγχρονισμού δομών, λειτουργιών, σχέσεων και αντιλήψεων. Οι ενέργειες υλοποιήθηκαν βάσει εγκεκριμένου «Οδικού Χάρτη» από το Κ.Δ.Σ. του ΕΕΣ και υπό την καθοδήγηση της ΔΟΕΣ.

«Η συγκεκριμένη απόφαση της ΔΟΕΣ αποτελεί αδιαμφισβήτητα ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μία δικαίωση πολύμηνων προσπαθειών και αγώνων. Συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού έργου που έχει επιτελεστεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και μίας αναγεννητικής προσπάθειας που λαμβάνει χώρα στους κόλπους του Ε.Ε.Σ. για ένα νέο, εξωστρεφή, δυναμικό και κοινωνικά αλληλέγγυο Οργανισμό» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΕΣ.