Ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

Ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

Σε ένα καθημερινό κυνηγητό ανεύρεσης των φαρμάκων επιδίδονται φαρμακοποιοί και ασθενείς, καθώς το πρόβλημα των ελλείψεων παραμένει άλυτο λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των φαρμάκων αλλά και των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών.

Χαρακτηρισμό είναι ότι , σύμφωνα με πληροφορίες ,τα αποθέματα  του ΙΦΕΤ που έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φάρμακα που λείπουν από την αγορά και είναι απαραίτητα για την Δημόσια Υγεία, να  έχουν πέσει κάτω από το ποσοστό ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ελλείψεις παρουσιάζουν τα παρακάτω φάρμακα: ARIXTRA injection 2.5, ASACOL  800, ATACAND 16, ATACAND PLUS, ATROVENT, BRILIQUE tabl 90, CIALIS 20, CLEXANE, CRESTOR, CYTOTEC tabl 200, DEPAKINE CHRONO 500, ELIQUIS 2.5, EXFORGE  5/160 και 10/160, FORXIGA 10, FOSTER INH, INNOHEP, INSPRA, JANUVIA, KEPPRA 500, LANTUS SELOSTAR, LOGIMAX, LYRICA 25, MIFLONIDE, PRADAXA, PROLIA, PULMICORT, SANDIMUM, SEROQUEL, SPIRIVA, SYMBICORT 160, TEGRETOL SIROP, VICTOZA (ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ), ZOLOFT, SANDIMUM, SPIRIVA – PRADAXA.

Όπως επισημαίνουν  οι φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις αφορούν σε τρείς  άξονες. Πιο συγκεκριμένα:

Παγιωμένο είναι το πρόβλημα ελλείψεων σε παιδιατρικά εμβόλια λόγω νέου τρόπου  παραγωγής που έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένες ποσότητες παραγομένων εμβολίων  τα οποία οι εταιρείες τα πωλούν  σε χώρες με υψηλότερες τιμές .

Παράλληλα  οι εταιρείες προμηθεύουν τις φαρμακαποθήκες σε μικρότερες ποσότητες από τις αναγκαίες και οι τελευταίες με την σειρά τους προμηθεύουν τα φαρμακεία σε ακόμη μικρότερες ποσότητες λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

Τέλος υπάρχει η κατηγορία των φαρμάκων κάτω  των 5 ευρώ τα οποία ενόψει της τιμολογιακής πολιτικής είτε δεν υπάρχουν στην αγορά είτε αντικαθίστανται από άλλα ακριβότερα. Το αποτέλεσμα είναι ελλείψεις παντού.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει επανειλημμένα τονίσει το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί κάποια λύση. Το αποτέλεσμα είναι φαρμακοποιοί και ασθενείς να επιδίδονται σε ένα καθημερινό κυνηγητό ανεύρεσης των φαρμάκων.

Απάντηση ΕΟΦ

«Η αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και  μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας,  απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης,  παράλληλο εμπόριο,  και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν» αναφέρουν τα στελέχη του ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το θέμα ανακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες μέσω δημοσιευμάτων που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.  Για παράδειγμα γίνεται αναφορά σε προϊόντα των οποίων η κυκλοφορία έχει διακοπεί ή είναι μηδενική (όπως BETRIMINE SIROP, DIFEND SOL, EFEMOLINE, EPAXAL, MELOCALM, κα),   ενώ επανέρχεται σταθερά το θέμα της έλλειψης συγκεκριμένων εμβολίων για τα οποία υπάρχει ήδη ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος (όπως ΤΕΤRAVAC, INFANRIX TETRA, INFANRIX IPV HIB, PENTAVAC).

«Η δημοσίευση καταλόγων με 100 και πλέον προϊόντα με την επισήμανση ότι βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη ή περιορισμό διάθεσης δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.  Αντίθετα δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές ελλείψεις και την εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπισή τους» επισημαίνουν οι αρμόδιοι του ΕΟΦ.